Slovenija
5 ogledov

Cene goriv podirajo rekorde

Žurnal24 main
Bencin. V noči s ponedeljka na torek se bodo cene zelo verjetno spet zvišale.

Zaradi političnih negotovosti na Bližnjem vzhodu je cena surove nafte v prejšnjih dveh tednih poskočila. V petek je bilo treba za 159-litrski sodček odšteti že več kot 102 dolarja. Če vlada ne bo posegla na trg z gorivi in znižala trošarin, bodo zato cene bencina pri nas spet dosegle rekordne vrednosti.

Črpanje nafte
88–89 milijonov sodčkov vsak dan načrpajo države proizvajalke. 5 milijonov sodčkov na dan je v teh državah še prostih kapacitet.

Vlada krpa proračun
"V kriznem obdobju gre za vprašanje preživetja in visoke trošarine so povsem običajen način zmanjševanja primanjkljaja v proračunu," pravi ekonomist Dušan Mramor, a dodaja, da imajo lahko na dolgi rok negativen učinek na gospodarstvo, predvsem na davčne prihodke in konkurenčnost.


Prostih kapacitet dovolj
"Državam, kjer črpajo surovo nafto, visoke cene ne ustrezajo, ker se tako lahko odpre pot za konkurenčna goriva. Njihov cilj je, da bi se letos cena za sod gibala med 70 in 90 dolarji. Če cena uide čez, imajo alternativni viri prednost, prodaja nafte pa se zmanjša," opozarja sekretar slovenskega naftnega komiteja Aleš Peternel. "Na srednji rok se torej cene nafte ne bi smele višati, tudi če v enačbo vključimo okrevanje svetovnega gospodarstva. Države proizvajalke nafte imajo namreč na voljo še dovolj prostih kapacitet za dodatno črpanje," je prepričan Peternel.

V dveh letih cene podivjale
Cena 95-oktanskega bencina se je v zadnjih dveh letih zvišala s 83 centov za liter na 1,29 evra za liter. Kljub podražitvam ostajajo cene primerljive s tistimi v sosednjih državah. V Avstriji je praktično enaka kot pri nas, na Hrvaškem je liter dva centa cenejši, najdražji pa je še vedno na Madžarskem, kjer je treba zanj odšteti 1,34 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.