Slovenija
11791 ogledov

Cene goriva bi se krepko zvišale, toda ...

Bencinska črpalka
1/3
Žurnal24
Na trg z naftnimi derivati posegla država.

Vlada je na današnji dopisni seji znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel.

S tem je nevtralizirala pritisk izrazitega dviga cen surove nafte na mednarodnih trgih ter neugodnega gibanja vrednosti evra glede na ameriški dolar. Cene glavnih dveh energentov bodo zaradi tega ukrepa ostale nespremenjene.

Vlada je v uredbi spremenila višino trošarin na glavna energenta, neosvinčen bencin in dizel, medtem ko zneski trošarin ostalih energentov ostajajo v sedanji višini.

Od jutri naprej bo tako trošarina za neosvinčen bencin nižja za 2,951 centa/liter, trošarina za dizel pa bo nižja za 3,333 centa/liter.

slovenija 17.05.12, bencin, tocilna rocka, tocenje goriva, FE Trading, odprtje n | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

“Vlada razmere na trgu redno spremlja, pri vodenju trošarinske politike pa upošteva različne cilje in dejavnike (cilje ekonomske politike, gospodarske razmere, okoljsko politiko, zdravstvene politike in konkurenčnost v primerjavi s sosednjimi državami), ki jih je treba ustrezno uravnotežiti,” so sporočili z Gregorčičeve.

Sprememba višine trošarine glavnih dveh energentov bo ob predpostavki, da bodo tako spremenjene trošarine veljale celo leto, prihodke iz naslova trošarin v letu 2018 znižala za 29 milijonov evrov. Na mesečni ravni to pomeni 4,8 milijona evrov manj javnofinančnih prihodkov iz naslova trošarin od glavnih dveh pogonskih energentov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar darklord
    darklord 08:15 22.maj 2018.

    po volitvah pa krepko gor, ker je potrebno zaceti polniti zepe....

  • Avatar Leon
    Leon 16:54 21.maj 2018.

    Še ena predvolilna poteza vlade na begu !

  • Pepe007 15:51 21.maj 2018.

    Super. Hvala, da so volitve blizu. Sicer bi vlada na to možnost pozabila.