Slovenija
121 ogledov

Cene kot na Hrvaškem, na teden 520 evrov plače

Sydney Shutterstock
"Povprečna plača je okoli 520 evrov na teden. A cene hrane in oblačil so takšne kot na Hrvaškem," pravi ena izmed Hrvatic, ki se je preselila v Avstralijo.

"Če so neprijazni, zaposleni na okencih takoj dobijo odpoved. Oditi v banko ali na pošto je tukaj pravi užitek. To sem takoj ugotovila – ljubeznivost na vsakem koraku," je za hrvaški spletni portal dnevnik.hr dejala 29-letna Ivana Žuvela.

Njen soprog Vic se je rodil in odraščal v Avstraliji, spoznala pa sta se na Korčuli, kjer je letoval s svojo družino. Njen partner ima v Sydneyju svoje podjetje, ona pa je končala študij zgodovine umetnosti in italijanskega jezika.

"Povprečna plača je okoli 520 evrov na teden. A cene hrane in oblačil so takšne kot na Hrvaškem. Vsak, ne glede na izobrazbo, si lahko kupi stanovanje in živi dostojno življenje. Z zakonom so zelo zaščitene tudi ženske in otroci ... Promet odlično funkcionira, ker so kazni za prekrške zelo visoke. Sydney je zelo čisto in urejeno mesto in smeti se ne meče, kakor komu paše, ampak enkrat na teden komunalne službe pridejo do vrat in vzamejo kante za smeti z recikliranimi in običajnimi odpadki," je razmere v Avstraliji opisala 29-letnica.

DDV le 10-odstoten

Meni tudi, da je bolje kot na Hrvaškem organizirano tudi zdravstvo. Tamkajšnji davek na dodano vrednost namreč znaša le 10 odstotkov. Kot pravi, upokojenci lahko dobijo več zdravil, javni prevoz in taksi plačajo za polovico ceneje, prav tako dobro poskrbijo tudi za brezposelne.

Brez težav lahko prideš tudi do dela. "Potrkaš na vrata in vprašaš, ali bi dali možnost, da pri njih dobiš kakšne izkušnje za delo, in potem bodisi delaš brezplačno ali dobiš nekaj plačila, dokler te ne zaposlijo," je dejala Ivana, ki se je zaposlila na turistični agenciji.

Tistim mladim Hrvatom, ki se odločajo za odhod v Avstralijo, Ivana svetuja: "Go for it! Avstralija veliko ponuja. Osebe, ki so pripravljene delati, znajo angleščino in imajo vozniški izpit, se lahko zelo dobro znajdejo," še pravi Ivana.

Komentarjev 3
  • Aussie 09:20 14.februar 2012.

    No, "za Slovenijo", nikar ne nakladaj! Cena vize je odvisna od vrste vize! Cena za skilled independent vize, ki so vlozene preko migracijskih agentov, stanejo okoli $7500, minus skills assessment, IELTS, zdravniski, prevodi (kar nikakor ne nanese se dodatnih $7500!!!). ...prikaži več Se pravi, ce si ti nosilec vize, so nanjo pripeti tudi tvoj partner in vsi otroci (in NE, cena se ne spremeni zaradi tega!).Delo smo si vecinoma vsi iskali, ko smo prisli v AU, zagotovljeno delo imajo samo tisti, ki pridejo na sponzorsko vizo (moram pa omenit, da ni lahko dobit sponzorja).Se vedno pa menim, da je Avstralija za vecino Slovencev obljubljena dezela!Cheers iz Queenslanda!

  • sweetdogs 15:53 13.februar 2012.

    Indija koromandija...To, da družina potrebuje vsaj 15.000 € za stroške pridobivanja vseh papirjev in selitve v Avstralijo in to, da če nimate iskane izobrazbe ter dogovorjeno z bodočim delodajalcem za delo, sploh ne dobiš delovne vize, je pa ...prikaži več pozabila omeniti...

  • Uroš Košir ヅ 14:34 13.februar 2012.

    To je pa čisto zavajanje, cene niti približno niso take kot na Hrvaškem, ampak precej višje.