Slovenija
39 ogledov

Cene kruha poskočile

Podražitev kruha so sprožile višje cene surovin. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Podražitev. Kupci so lahko v nekaterih trgovinah že danes zaznali višje cene določenih vrst kruha.

Kruh. “Cene nekaterih naših vrst kruha ter pekovskega peciva in slaščic so bile spremenjene v povprečju od štiri do 11 odstotkov,” so nam sporočili iz Žita.

Ali so cene zato dvignili tudi drugi proizvajalci kruha v slovenskih trgovinah, bomo uradno izvedeli jutri, toda podražitve so že potrdile prodajalke v enem od supermarketov.

Dražilo več pekov
"Dvignile so se cene nekaterih vrst Žitovega kruha, vendar tudi kruh nekaterih drugih proizvajalcev,” je povedala prodajalka v eni od trgovin. Iz Spara, Mercatorja in Tuša nam bodo podrobnejše podatke sporočili danes. “Izdelki naše pekarne zagotovo ne bodo spremenili cene,” pa je zatrdila Tanja Durin, ki je pri Mercatorju odgovorna za odnose z javnostmi.

11 odstotkov je najvišji dvig cen Žitovih izdelkov.

Napovedovali že prej
V Žitu pojasnjujejo, da so cene povišali zaradi nenehnega draženja surovin (pšenice, maščob, sladkorja) in embalaže. Podražili so se tudi energenti in stroški dela, cene kruha pa po besedah Nine Rus Turuk iz Žita stagnirajo od leta 2007.

Podražitev je sicer tik pred novim letom napovedoval prav predsednik uprave omenjenega podjetja Anton Balažič. “Če se bodo te težnje nadaljevale, se bo industrija morala spoprijeti s tem, da podražitve prenese na cene proizvodov,” je takrat izjavil za Žurnal24, a še ni želel ugibati, kolikšen bo dvig.

Da so cene žit že tako previsoke, in sicer od 15 do 20 odstotkov, pa je takrat zatrdil tudi agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.