Slovenija
21 ogledov

Cene letos še nižje

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kriza vinogradništva. Odkupne cene nizke. Vse več vlog za opustitev.

“Cene, po katerih Agroind odkupuje grozdje, so sramotno nizke. Se nam letos sploh izplača obirati in plačati trgače? Še za letnik 2008 nismo dobili plačanega v celoti,” je razočarana naša bralka iz Vipavske doline.

Od 0,2 do 0,5 evra

“Odkupne cene bodo od 0,2 do 0,5 evra za kilogram, odvisno od kakovosti,” odgovarja Joško Ambrožič, predsednik uprave Agroinda Vipava, ki je odkup začel včeraj. Znašal bo pod sedem tisoč ton, kar je manj kot lani, kakovost letine pa je dobra. Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava, pravi, da bodo prav te dni kmetom plačali še dva obroka za letnik 2008, preostalega 1,5 pa do konca leta. Del sredstev za poplačilo kmetov je zadruga, sicer večinska lastnica Agroinda, založila sama.

Obnova zastala
“Gonilo vlaganja in napredka je odkup po spodobnih cenah. Danes pa kmetje ne vedo, kako, če sploh, bodo prodali in dobili plačano,” pove Mojca Mavrič Štrukelj, specialistka za vinarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Reševanja Agroinda
Dokapitalizacija. Bajc pravi, da naj bi jo Kmetijska zadruga Vipava izpeljala do konca leta, in sicer s svežim denarjem ter pretvorbo svojih terjatev v lastniški delež, ki ga želijo s sedanjih 75 povečati na več kot 90 odstotkov.

“Obnova je močno pod enostavno reprodukcijo, zelo veliko je vlog za trajno opustitev vinogradov, nekateri vipavski kmetje pa se odločajo za zeleno trgatev, ker se jim zaradi subvencije bolj izplača. To je šokanten ukrep, toda 1.600 evrov za hektar je vrabec v roki, ko goloba na strehi ni videti,” pokazatelje krize razkriva Mavrič  Štrukljeva.

Po lanski 1,5-milijonski izgubi Agroinda, številnih menjavah v vodstvu, zapletih z dokapitalizacijo in programu sanacije Ambrožič pravi, da se je prodaja vina na domačem trgu letos povečala za petino, poslovni rezultati pa bodo odvisni predvsem od zadnjih mesecev v letu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.