Slovenija
11 ogledov

Cene nafte navzgor

Nafta sod istockphoto Žurnal24 main
Cena ameriške nafte se je danes vnovič zvišala in se prvič po približno dveh tednih spet povzpela nad mejo 92 dolarjev za sod.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena v marcu, je bilo treba zjutraj odšteti 92,30 dolarja. To je 66 centov več kot ob koncu trgovanja v torek. Severnomorska nafta vrste brent se je v Londonu podražila za 32 centov na 92,32 dolarja za sod.

V torek se je občutneje podražila tudi nafta članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec). Po današnjih podatkih sekretariata Opeca z Dunaja je bilo treba za sod nafte iz članic kartela v povprečju odšteti 88,39 dolarja. To je 1,21 dolarja več kot v ponedeljek.

Cena nafte se je občutneje zvišala že v noči na sredo, kar borzni posredniki pojasnjujejo predvsem s pričakovanji vnovičnega znižanja obrestnih mer v ZDA,  Ameriška centralna banka bo odločitev glede obrestnih mer sporočila danes zvečer. Strokovnjaki pričakujejo znižanje ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, za pol odstotne točke na tri odstotke, potem ko je ameriška centralna banka že prejšnji teden sprejela nepričakovano odločitev o znižanju obrestne mere za 0,75 odstotne točke.

Opazovalci na trgu si od ohlapnejše denarne politike obetajo pozitivne učinke na ameriško konjunkturo, kar utegne okrepiti globalno povpraševanje po nafti. Zaradi hipotekarne krize, ki je lani izbruhnila v ZDA, se številni ekonomisti bojijo, da utegne največje gospodarstvo na svetu letos zabresti v recesijo, to pa bo umirilo povpraševanje po nafti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.