Slovenija
35541 ogledov

Ali bo res ponoči pri nas gorivo cenejše od evra na liter?

Bencinska črpalka Saša Despot
Ob 40 odstotnem padcu cene nafte na svetovnih trgih bi morala opolnoči slediti tudi 40 odstotna pocenitev naftnih derivatov na naših črpalkah. Ali pač ne?

Danes se izteka 14 dnevno obdobje veljavnosti drobnoprodajnih cen naftnih derivatov na črpalkah izven avtocestnega omrežja. 

Cene nafte so v minulih dveh tednih potonile, saj so dosegle najnižje vrednosti po letu 2003. Cena za 159-litrski sod je padel celo pod 25 dolarjev, trenutno se nahaja pri okoli 28 dolarjih. Pred enim letom je bila cena okoli 70 dolarjev, pred desetletjem smo bili vajeni cen visoko nad 100 dolarji.

V ozadju tako globokega zadnjega padca je več vzrokov, poleg najbolj očitnega - svetovne pandemije koronavirusa - gre tudi za gospodarsko vojno med velikimi proizvajalkami črnega zlata, v prvi vrsti med Rusijo in Savdsko Arabijo. Dodatno je ost nizkih cen uperjena proti ameriškim naftnim družbam, razlagajo analitiki, saj se po tako nizkih cenah ne izplača tamkajšnja proizvodnja z lomljenjem skrilavcev.

Trenutna regulirana cena v Sloveniji:

  • dizel 1,146  €/liter (od tega prodajna cena brez dajatev 0,48201 €/liter, trošarina 0,39272 €/liter)
  • bencin 95 1,205 €/liter (od tega prodajna cena brez dajatev 0,45315 €/liter, trošarina 0,47829 €/liter).

Koliko bo imel od padca cen slovenski lastnik vozila, je odvisno od naše vlade, saj lahko na ceno vpliva s spreminjanjem višine trošarin. V nekaj urah bo znano, ali jih bo vlada zvišala in si s tem ob že tako nizki prodaji derivatov in nasplošno potrošnje v zadnjih dneh zagotovila nekaj dodatnega denarja za te dni zelo obremenjen proračun. 

Če bi naša vlada pustila trošarine nedotaknjene, potem bi lahko tudi pri nas videli podoben scenarij, kot v sosednji Avstriji, kjer je trenutno povprečna cena za liter dizla padla celo pod en evro, za bencin pa se giblje med petimi in sedmimi centi nad evrom. Podatke smo preverili danes zjutraj pri avtoklubu ÖAMTC, ki jih posodobi večkrat na dan. Še pred mesecem dni so bile cene v Avstriji za petino višje. 

Nazadnje je bila cena dizla in bencina pod enim evrom v Sloveniji pozimi in spomladi leta 2009. Slovenija je edina država v EU, ki ima cene naftnih derivatov (izven avtocest) regulirane na 14 dni, drugje se prilagajajo sproti.

 

Komentarjev 4
  • marjeta698 10:56 23.marec 2020.

    BOMO PA NA SLOV ŽELEZNICE ŠLI TANKAT , MAR NE

  • alan43 10:42 23.marec 2020.

    Cena nafte, vsaj za povprečnega državljana, je sedaj popolnoma irelevantna - koliko se pa bomo sploh še vozili? Tudi če bi bila 0,50 EUR od tega ne bomo imeli nikakršne koristi...

  • wolf.ata 09:41 23.marec 2020.

    bo,nafta bo pod 1€, imam tak občutek,ker treba ljudem malo bonbončkov dati