Slovenija
25 ogledov

Cene najprej dol, pa spet gor

Čistilna naprava Shutterstock
Komunala. Po zamrznitvi cen bi zdaj zvišali ceno za odstranitev blata.

Na Mestni občini Maribor (MOM) so si premislili: potem ko je mestni svet do konca marca zamrznil cene komunalnih storitev, čeprav jih je vlada z novim letom sprostila, bi zdaj zvišali ceno pri postavki odstranjevanje blata na Nigradovi položnici za komunalne obveznosti.

Ta postavka je sicer prek Nigrada nakazana na račun Snage. Po novi ceni bi tričlanska družina v povprečju plačala okoli 1,4 evra več na mesec.

Očistiti 17 tisoč ton blata

Občina je od inšpektorata za okolje in prostor dobila sklep o izvršbi, da je treba iz deponije pri centralni čistilni napravi v Dogošah odstraniti staro blato. Tega se je nabralo kar 17 tisoč ton. "Odstranitev starega blata je tako zaradi sklepa inšpektorata kot zaradi okolja nujna, strošek pa morajo plačati povzročitelji," so obrazložitev predloga za vnovični dvig cen komunalnih storitev pojasnili na MOM. Strošek odstranitve, ki ga morajo poravnati občani, naj bi znašal več kot 900 tisoč evrov. "Občina je lahko celo kaznovana, če iz proračuna plačuje 'stroške' iz javnih storitev," so dodali na MOM.

O vnovičnem zvišanju cen bodo svetniki odločali na februarski seji mestnega sveta. Ker bi šlo tokrat za nekoliko višje povišanje cen, kot ga predvideva državna uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih in gospodarskih javnih služb, bodo morali za ta ukrep komunalci dobiti še potrditev ministrstva za okolje in prostor.

Vodovod in Nigrad pa ne

Do konca marca pa cene ostajajo zamrznjene pri Mariborskem vodovodu in pri drugih postavkah Nigrada. "Na položnicah Mariborskega vodovoda ne bo višjih cen. Tukaj gre samo za Snago. Čakamo na to, kako se bo po volitvah o cenah odločil nov župan in kaj nam bo predlagal," je za Žurnal24 pojasnil Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.