Slovenija
97 ogledov

Cene nepremičnin previsoke za tretjino

V Novem mestu je največ novih neprodanih stanovanj v Mrzli dolini. (Foto: Žurnal Žurnal24 main
Trg miruje. Po statistiki cene rastejo, a ta naj bi bila nerealna. Ker je predrago, se nič ne proda.
70-odstotni padec je v primerjavi z letom 2007 dosegla prodaja družinskih hiš (po podatkih podjetja Nepremičnine in svetovanje Franci Juršič).

V poročilu Geodetske uprave RS o povprečnih cenah nepremičnin je zaslediti, da cene nepremičnin v Novem mestu in na Dolenjskem nekoliko rastejo, a Franci Juršič, znani novomeški nepremičninski agent, pravi, da gre le za golo statistiko in ne pravi odsev razmer na trgu. “Na trgu se dogaja zelo malo, stanovanja se še nekoliko prodajajo, trg s hišami pa dobesedno miruje,” razlaga.

Oglaševane cene znižati
Napaka, ki jo delajo nepremičninske agencije, je po Juršičevih besedah ta, da oglašujejo enake cene, kot so jih imeli leta 2007, ko je trg cvetel. “Vsakemu ponudniku predlagam, naj ceno maksimalno zniža in jo kot tako objavi v ponudbi, da bi tako vsaj pritegnili zanimanje kupcev za ogled nepremičnine. A ponudniki za to niso zainteresirani,” 
pojasnjuje.

Rešitev za oživitev trga vidi v skupnem dogovoru agencij, da bi cene, ki jih oglašujejo, spustile za od 30 do 40 odstotkov, saj napihnjene cene zbijejo zanimanje kupcev.

Novih zemljišč še ni
Povpraševanje po zazidljivih zemljiščih je, kot pove Juršič, veliko, a čeprav imajo občine Novo mesto, Šentjernej, Dolenjske Toplice in Mirna Peč sprejete nove prostorske načrte, se zidati ne da.

Treba je sprejeti občinske podrobne prostorske načrte (OPPN), ti pa veliko stanejo. Lastniki zemljišč za takšne naložbe niso pripravljeni, kupci pa zemljišč nočejo kupiti, če na njih ne morejo takoj začeti graditi,” dodaja Juršič.

V OPPN je opredeljenih okoli 200 hektarjev površin, namenjenih stanovanjski gradnji, večina na območju mesta, pove Izidor Jerala z oddelka za prostor na Mestni občini Novo mesto. “Ker gre za nove stavbne površine, na katerih bomo načrtovali gradnje novih sosesk, bomo pripravili OPPN, pri katerih bo sodelovala tudi javnost,” pojasnjuje.

Največ Regrča vas 
in Bučna vas
Najpomembnejši lokaciji za stanovanjsko gradnjo sta, kot navaja Jerala, Regrča vas z okolico in Bučna vas – Kamence, a je tu gradnja novih stanovanj povezana tudi z javnimi naložbami v ureditev nove južne zbirne ceste in nove osnovne šole v severnem delu mesta.

Trenutno se gradnja stanovanj, kot dodaja Jerala, nadaljuje v Podbrezniku in Šmihelu – Urbanje, pripravljajo načrte za gradnjo sosesk Brod – Drage, ob Ljubljanski cesti v Bršljinu, na Jakčevi in Pogancih ter načrte za zaključevanje soseske Mrzla dolina.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.