Slovenija
20 ogledov

Cene nižje za do 80 odstotkov

kruh Shutterstock
Trgovko prosila za jabolka slabše kakovosti, a jih je ta vrgla v smeti.

“Marsikaj od tega, kar v trgovinah mečejo v smeti, je še kako uporabnega. Trgovko sem prosila, če mi lahko da po nižji ceni rjava jabolka, saj so za kompot še dobra, pa jih je vpričo mene vrgla v smeti. Odgovorila je, da je prepovedano,” je zapisala ena od podpisnic peticije Proti uničevanju hrane v trgovinah pred iztekom roka uporabnosti.

Vsi pocenijo hrano

“Vsem živilom, ki bi jim v kratkem času potekel rok uporabnosti, še pravočasno znižamo ceno in jih tako praviloma tudi prodamo,” so pojasnili v podjetju Hofer. Takšno politiko odprodaje izdelkov že dolgo izvajajo tudi v trgovinah Tuš “in odziv je vedno dober, zato se je tudi količina tovrstne odpadne hrane močno zmanjšala”.

V trgovinah Mercator so za različne izdelke predpisani različni kritični roki pred iztekom roka uporabnosti. “Ko živilo tak rok doseže, mu močno znižamo ceno, tudi za 80 odstotkov, saj je naš namen, da se živila v čim večji meri odprodajo v roku uporabnosti,” so 
povedali.

Donirajo le kakovostno

“Ne zdi pa se nam primerno, da bi darovali kakovostno neustrezno hrano, kar nam tako ali tako prepoveduje zakonodaja,” so dejali v Tušu in dodali, da se zato pridružujejo družbeno odgovornim akcijam, kjer tudi socialno ogroženim omogočajo dobavo hrane normalne kakovosti. “Mercator hrano in druge izdelke redno donira številnim prosilcem, vendar so to vedno popolnoma neoporečni izdelki,” so dodali v Mercatorju.

Komentarjev 4
  • feferon 13:25 05.december 2012.

    Če vam ostane star kruh doma ,ga posušite in naredite drobtine, če je bel. Drugače pa vam bo kakšna kmečka ženska na tržnici tudi dala kakšno jajce za vrečo posušenega kruha . Saj ga jedo tako kokoši kot prašiči.

  • Rastok 14:45 04.december 2012.

    Dixon, se strinjam. Kruh, ki je en dan star, res še ni za stran, je pa super, da dajo na take izdelke nižje cene, pa da se pomaga socialno ogroženim (kot v primeru Tuša). Po eni strani pa razumem tudi, ...prikaži več zakaj ne dajejo izdelkov, ki niso popolnoma neoporečni, ljudem - problem vidim predvsem v tem, da bi v primeru, da bi pa nekdo zaradi te hrane s pretečenim rokom zbolel, bi pa fasali trgovci tožbe. Tako da tu res vidim rešitev v tem, da se dajejo stvari, ki so tik pred rokom, pač toliko bolj poceni. So še zmeraj uporabne in užitne, ampak zaradi roka cenejše.

  • Dixon 12:12 04.december 2012.

    Jaz še nisem zasledil slabe zelenjave in sadja pri Tušu, pa veliko nakupujem v njihovih trgovinah, saj imam eno kar zraven bloka. In to da imajo po 18.00 uri kruh cenejši je super. To pa mislim da imajo že kar ...prikaži več nekaj časa, saj meni nikoli ne uspe priti prej do trgovine. In to zelo podpiram, da bi bilo v teh časih kruh metati stran grozljivo. Pa tudi sladice so cenejše za 30%. To so ve lepe geste :)