Slovenija
87 ogledov

Cene padle za polovico in več

slovenija 09.05.13. marina, portoroz, plovila, colni, privezi, foto: suzana kos Suzana Kos
Internautica. V marinah prošnje za obročno odplačevanje privezov.

V portoroški marini se danes začenja Internautica 2013; na 18. največjem sejemskem navtičnem dogodku pri nas se tokrat predstavlja 150 razstavljalcev. "Kriza je seveda močno prizadela navtično industrijo, vsakega razstavljalca posebej moramo v bistvu prepričevati, da se odloči za predstavitev," razlaga Jurij Korenc, izvršni direktor Internautice. Tokrat bo prireditev potekala ob dveh podaljšanih koncih tedna, med tednom pa bo sejmišče za obiskovalce zaprto. Lani si je sejem ogledalo 16 tisoč obiskovalcev, v najboljših časih pa več kot 30 tisoč.

Plačevali bi na obroke

"Najdražja razstavljena plovila za šport in rekreacijo so vredna okoli dva milijona evrov, pred leti bi enaka plovila stala vsaj enkrat več," dodaja sogovornik. Po njegovem mnenju v Sloveniji in tudi drugod po Evropi še vedno velja neki preživeti stereotip, da je navtika luksuz; v ZDA je na primer po njegovih besedah to običajen način preživljanja prostega časa in rekreacije. Da pa ta šport ni poceni, kaže tudi dejstvo, da v izolski marini, kjer imajo zasedenih 90 odstotkov zmogljivosti, stalni gostje prosijo za obročno plačevanje privezov.

Po posle zunaj Evrope

"Kljub splošnemu krčenju prodaje na svetovnih trgih nam je uspelo sorazmerno ohraniti svoj delež na trgu," trdijo v Elanu; njihovi najpomembnejši trgi so Slovenija, Hrvaška, vzhodni del italijanske obale ter Francija in Skandinavija. "Prodaja bark se je zmanjšala za 66 odstotkov in v Evropi v bližnji prihodnosti ni mogoče napovedovati kakšnega preobrata," meni Japec Jakopin iz podjetja Seaway. Zato iščejo prodajne priložnosti zunaj Evrope. "Turčija je zdaj najboljši trg za rabljena plovila," pravi Miha Dolinar iz družbe Mennyacht. Največji upad je med italijanskimi kupci, ki so bili v preteklosti največji potrošniki navtičnega trga. Ali so prisiljeni v velike popuste? "Vsi to pričakujejo, zato nima smisla zniževati osnovne cene," odgovarja Dolinar.

Komentarjev 2
  • hubertfast 10:35 10.maj 2013.

    Seveda, navtika je luksuz! To ni preživeti stereotip.

  • alfredo 09:23 10.maj 2013.

    V teh kriznih časih bi kakšno tako luksuzno prireditev lahko tudi odpovedali...