Slovenija
14 ogledov

Cene plina v nebo?

Zlati odličnjaki Katarina Pernat
Omrežje v prodajo. Opozicija opozarja na škodljivost sprejetja dopolnitve odloka o prodaji. MOM zagotavlja, da so še varovalke.

“Posledica te zgodovinske napake, ki so jo potrdili mestni svetniki s potrditvijo prodaje plinovoda, bo pomenila znatno zvišanje omrežnine za uporabnike plina in posledično tudi toplote v Mestni občini Maribor (MOM),” je po sprejetju odloka o prodaji plinovodnega omrežja pojasnil Tomaž Orešič, mestni svetnik LDS.

Nerealna cena?
Svetniki so se včeraj odločali, ali bo v prodajo kmalu šlo plinovodno omrežje po ceni 42 milijonov evrov, ki je za zdaj v lasti MOM. Naj spomnimo, da so se ob sprejetju proračuna za letos svetniki opredelili, da se ta nepremičnina proda, vendar se je takrat omenjala cena okoli 17 milijonov evrov, kot morebitni kupec pa občinska Energetika Maribor. Viri blizu MOM navajajo, da se po zdaj občutno višji ceni za nakup naj ne bi niti zanimali. Kot morebitna kupca omrežja bi se lahko po besedah našega vira pojavila Istrabenz plini in podjetje Adriaplin.

“Če bo kdo kupil omrežje po višji ceni od knjigovodske, ki je nekaj več kot 12 milijonov evrov, bo želel razliko v ceni nekako upravičiti. To pa bo lahko dosegel samo z dvigom omrežnine,” je še pojasnil Orešič. Proti prodaji je bila tudi preostala opozicija, glasovanja pa se je vzdržal tudi SDS.

Ne pod 42 milijonov
Vili Eisenhut, direktor urada za komunalo, promet in prostor, je pojasnil, da ne more napovedati, kdaj bi se lahko plinovodno omrežje prodalo. “Zagotovo še to leto,” je dodal. “Imamo še varovalke, da se cene omrežnine ne bi dvignile,” pa je zagotovila Milica Simonič Steiner, direktorica mestne uprave MOM, in dodala, da pod 42 milijoni MOM ne bo prodala plinovodnega omrežja, saj jih k takemu znesku zavezuje cenitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.