Slovenija
21 ogledov

Cene rabljenih gor, novih pa dol

stanovanja napremičnine Dravlje Ljubljana Anže Petkovšek
Glede na zadnje četrtletje lanskega leta so se cene stanovanjskih nepremičnin v povprečju zvišale za 2,2 odstotka. Rabljene nepremičnine so se podražile, nove pa pocenile.

Po podatkih statističnega urada so se cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v povprečju zvišale za 3,3 odstotka v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Visoko še naprej ostaja tudi število prodaj rabljenih nepremičnin. 

V Ljubljani so se cene rabljenih stanovanj zvišale za 2,8 odstotka, medtem ko so se cene stanovanj drugje po državi glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,3 odstotka. 

V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo prodanih 580 rabljenih družinskih hiš, katerih cene so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 5,1 odstotka. Tako so se v povprečju vrnile skoraj na raven iz obdobja zadnjih dveh let, kar je približno 84 odstotkov povprečne vrednosti iz leta 2010. 

Manj prometa z novimi stanovanji

Cene novih stanovanj in družinskih hiš so se v prvem četrtletju glede na prejšnje četrtletje v povprečju znižale za 3,3 odstotka. Tako se tudi v letošnjem letu nadaljuje nihanje cen novih stanovanj. Na nižje cene vpliva tudi prodaja stanovanj iz stečajnih postopkov, ki predstavlja 10-odstotni delež vseh prodaj. 

Cene  novih družinskih hiš so se po rekordnem znižanju v 3. četrtletju 2015 (za 14,2 %) tokrat znova nekoliko zvišale (za 2,0 %). Število prodaj (27) je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko. 

Preberite tudi: 

Tržni najem: povprečna starost najemnika 34 let

V Stanovanjskem skladu Slovenije je bilo na dan 1. 1. 2015 845.400 stanovanj. V več kot 80 odstotkih naseljenih stanovanj so živeli lastniki stanovanja. Vsak petnajsti prebivalec Slovenije je živel v najemu. Med najemnimi stanovanji jih je bilo 70 odstotkov neprofitnih najemnih stanovanj, medtem ko je bilo vsako peto v tržnem najemu. Povprečna starost najemnikov tržnih stanovanj je bila 34 let. Med predstavniki starejše populacije, ki so živeli v tržnem najemu, je bil močno povečan delež ločenih oseb. 

Zanimiv je tudi podatek, da je v več kot 162.000 stanovanjih, velikih povprečno 64 kvadratnih metrov, živel po en prebivalec Slovenije. Večinoma so bile to ovdovele ženske, stare povprečno več kot 60 let. 

Na omenjeni datum je bilo vsako peto stanovanje v Sloveniji nenaseljeno. Nekaj več kot polovico nenaseljenih stanovanj so predstavljala stara stanovanja (grajena pred leto 1945) ali brez katerega od elementov osnovne infrastrukture ali pa so se uporabljala za počitniški namen. V Sloveniji je tako 82.900 ’uporabnih’ nenaseljenih stanovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.