Slovenija
33 ogledov

Cene se bližajo realnosti

slovenija 05.08.2011 Atrium, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; foto:Sasa Des Saša Despot
V Mariboru kmalu ne bo več novih stanovanj, cene teh stagnirajo. V Ljubljani druga pesem.

"Cene novih stanovanj v Mestni občini Maribor ne bodo več padale. Cena kvadratnega metra novega stanovanja srednjega razreda se bo gibala med 1.200 do 1.300 evri. Dosegli smo dno pri proizvodnih cenah nepremičnin," je za Žurnal pojasnil Damjan Kozjak, direktor KBM Investa.

Število novih kopni

Hčerinsko podjetje Nove KBM ima v Mariboru na zalogi največ novih stanovanj, ki so v tem trenutku na voljo v mestu ob Dravi. "Od približno 140 novih stanovanj, ki so v tem trenutku še na voljo, jih ima naše podjetje 120. Načrtujemo, da bomo vse prodali v od dveh do treh letih," je dodal Kozjak. Da bodo svojih preostalih 20 stanovanj pod Pohorjem prodali v omenjenem času, računajo tudi v podjetju AJM. "Mi cen ne bomo nižali, saj v Mariboru velja, da se kakovost in dobra lokacija še vedno dobro prodajata. V Ljubljani pa je druga zgodba, kjer bodo napihnjene cene zagotovo še krepko padle," je povedal Trivo Krempl, direktor podjetja AJM.

V hčerinski družbi Nove KBM sicer načrtujejo še dokončanje tretje stolpnice v naselju Metropola, ki so jo kupili iz stečajne mase podjetja Konstruktor VGR. Tam naj bi bilo do začetka leta 2014 na voljo okoli 80 novih stanovanj.

Politika ustavila prodajo

Frano Toš, direktor nepremičninske hiše Interdom iz Ljubljane, je dejal, da je pri njih nepremičninski trg trenutno zamrznjen. "Cene novogradenj se gibljejo med 2.400 in 3.400 evri. Ocene, da bodo cene padle še za od 20 do 30 odstotkov, so brez podlage. Bodo pa res nekoliko padale," je pojasnil Toš. Predrag Todić, nepremičninski posrednik pri podjetju Ljubljana nepremičnine, pa je pojasnil, da se stanovanja in hiše trenutno ne prodajajo zaradi razburkanega političnega stanja.

Rabljena bodo šla še dol

Sicer pa bi nekoliko še lahko padle cene rabljenih nepremičnin v Mariboru. "Ljudje bodo morali začeti realno postavljati cene za svoja stanovanja. Časi, ko so se rabljena stanovanja prodajala za 1.400 evrov za kvadratni meter, so mimo. Stanovanja iz 50. let, v katera se ni nič vlagalo ter imajo stare kopalnice in pohištvo, se zdaj prodajo za okoli 800 evrov na kvadratni meter," je za Žurnal povedal Branko Potočnik, lastnik nepremičninske agencije Insa iz Maribora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.