Slovenija
151 ogledov

Cene stanovanj padle že za 17 odstotkov

stanovanja Saša Despot
V Ljubljani je cena kvadratnega metra le še malo nad dva tisoč evri, v Mariboru pa le malo nad tisoč evri.

Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Sloveniji je bila lani 1.510 evrov, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej ali 17 odstotkov manj kot leta 2007. Cene so se v primerjavi z lani dodatno znižale v vseh večjih mestih, kaže letno poročilo o trgu nepremičnin, ki ga je objavila geodetska uprava. 

Cene stanovanjskih nepremičnini so se realno znižale že tretje leto zapored, trend padanja pa se je v zadnjem letu le še poglobil. 

V Ljubljani 20 odstotkov cenejše kot leta 2008

Najdražje je kupiti stanovanje na Obali (brez Kopra), kjer je bila lani cena rabljenega stanovanja 2.260 evrov za kvadratni meter. To je deset odstotkov manj kot leto prej. V Ljubljani je bila lani povprečna cena stanovanja 2.080 evrov, kar je deset odstotkov manj kot leta 2012 in petino manj kot leta 2008. 

V Kopru, kjer je promet z nepremičninami v enem letu padel za četrtino, je povprečna cena z 2.240 padla na 2.050 evrov za kvadratni meter. 

V okolici Ljubljane (Vrhnika, Medvode, Trzin, Mengeš, Kamnik, Domžale, Grusuplje) je prodaja padla malce bolj kot v Ljubljani, cena pa je padla za pet odstotkov na 1.790 evrov za kvadratni meter. V primerjavi z letom 2008 so cene nižje za 15 odstotkov. 

V Kranju je bila povprečna cena rabljenega stanovanja 1.560 evrov, v Celju 1.190 evrov, v Mariboru pa 1.080 evrov za kvadratni meter. 

Prodanih le šest tisoč stanovanj

Lani je bilo v Sloveniji prodanih okrog šest tisoč stanovanj, kar je 12 odstotkov manj kot leto prej ali skoraj pol manj kot v letu 2007.

"Prodajalci se večinoma že zavedajo, da morajo računati z dolgotrajnejšimi pogajanji s kupci, večjim popuščanjem pri ceni in bistveno daljšim časom prodaje, kot je to veljalo pred krizo. Ponudba prvič vseljivih stanovanj je vsako leto manjša, saj se stanovanja iz nasedlih projektov počasi prodajajo, novozgrajenih stanovanj pa je malo in tudi v prihodnjih letih ni pričakovati povečanja,“ ugotavljajo v poročilu. 

Prodajo zmanjšala slaba banka

Na geodetski upravi ocenjujejo, da je bilo zaradi prenosa nasedlih stanovanjskih projektov na slabo banko iz nasedlih projektov lani prodanih le 300 do 400 stanovanj ali pol manj kot leto prej. Slaba banka je namreč ustavila prodaje po znižanih cenah v Celovških dvorih in v koprskem Nokturnu.

Komentarjev 3
  • mijaliza 14:36 28.julij 2014.

    to je za to ker bi mrhovinarji radi zaslužili. To je tako kot če bi prodajal hišo in še posebej garažo ter še posebej nadstrešek na dvorišču......pa kdo se odloča za nakup takšnih bedarij. Nimaš kaj kupovat stanovanja če nimaš ...prikaži več poleg zagotovljena še vsaj 2 parkirna prostora. Dokler delodajalec od tebe zahteva da imaš lasten prevoz, moraš za to zahtevati tudi parkirni prostor ob stanovanju....drugače to ne gre

  • mihatirs 15:26 25.julij 2014.

    Ko bo v Lj, tko k je zdj v MB, smo pa pršl na realno ceno-->do takrat pa ko vas šiša!!

  • miho 14:55 25.julij 2014.

    Kvadratni meter stanovanja je res cenejši, niste pa napisali, da je po novem treba posebej plačati še parkirni prostor in da posledično celotna cena stanovanj ni čisto nič nižja kot je bila. :( Res ne vem, od kdaj se posebej ...prikaži več plačuje za parkirne prostore in kdo je to prakso uvedel. Upam, da le nismo v Ljubljani unikum na tem področju na svetu. :(