Slovenija
58 ogledov

Cene stanovanj so nehale padati, hiše se še cenijo

Nepremičnne Saša Despot
Opazen padec cen stanovanj le v Celju in Kopru. Nova stanovanja skoraj izključno iz nasedlih projektov, lahko so celo cenejša kot rabljena.

gurs | Avtor: Gurs Gurs
V primerjavi z drugo polovico lanskega leta se je promet s stanovanjskimi nepremičninami povečal za 17 odstotkov. Ali to pomeni, da smo že dosegli novo dno na nepremičninskem trgu ali gre le za nihanje prometa, na geodetski upravi (Gurs) še ne upajo napovedati.

Opazen padec le v Celju in Kopru

V Ljubljani se je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja zvišala za 30 evrov (na 2.020 evrov), sicer pa je povsod drugod še vedno na najnižji ravni odkar Gurs spremlja cene. Trend padanja se sicer ustavlja, opaznejši padec je bil le v Celju, kjer so stanovanja prvič po letu 2009 cenejša kot v Mariboru. Cene so občutno padle tudi v Kopru.

gurs | Avtor: Gurs Gurs
Cene hiš pa še padajo, v primerjavi z enakim obdobjem lani so padle za deset odstotkov, od konca leta pa za tri odstotke. V prvi polovici leta se je prodali 859 hiš, lani v istem obdobju pa 912. Povprečna hiša je stala 106 tisoč evrov, imela je 154 kvadratnih metrov površine in tisoč kvadratnih metrov zemljišča, še kažejo podatki iz danes objavljenega poročila o slovenskem trgu nepremičnin v prvi polovici letošnjega leta. 

Nova stanovanja večinoma iz nasedlih projektov

V enem letu (od julija lani do julija letos) je bilo prodanih 450 prvič vseljivih stanovanj, prej kot v enem letu po dokončanju gradnje le petina. V Ljubljani je bilo več kot pol prodaj iz nasedlih projektov, v Kranju dve tretjini, v Mariboru pa praktično vsa prodana še nevseljiva stanovanja. Nizke cene teh stanovanj ustvarjajo pritisk na cene novih stanovanj, ugotavljajo v Gursu.

gurs | Avtor: Gurs Gurs
Z vključeno garažo ali parkirnim mestom je stal kvadratni meter takega stanovanja v Ljubljani med med tisoč in 2.500 evrov, v Mariboru pa med 1.500 in 1900 evri. Sicer je kvadratni meter novozgrajenega stanovanja v Ljubljani stal tudi več kot 4.000 evrov.

Nova stanovanja v Ljubljani so bila tako lahko celo cenejša kot rabljena, ki so povprečno stala 2.020 evrov za kvadratni meter. 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 09:37 09.oktober 2014.

    Jasno ko beli dan je , da morajo biti stanovanja iz nasledlih projektov , oz. propadlih gradbincev cenejša , ker nimajo nobenih garancij . Kdo bo pa šel kupit avto brez garancije , kam šele 10x fražje stanovanje. No sem ...prikaži več pa tja se že najdejo butlni , ko na dražbi pozabijo na to "malenkost" .

  • mamba123 21:30 07.oktober 2014.

    Cena 1 m2 stanovanj bi morala biti toliko kot znaša povprečna plača v določeni občini...ali pa če posplošimo, v državi. Torej tam nekje okoli 1000 €. Seveda pustimo tista "nadstandardna" stanovanja.... To bi bilo potem nekako dosegljivo za tisto peščico ...prikaži večo delavcev za nedoločen čas, ki lahko dobijo kredit...

  • mihatirs 20:36 07.oktober 2014.

    Zato pa bojo prazna še naprej! Se slišmo ko bo 1m2 pod 1500e!