Slovenija
38 ogledov

Cene zemljišč čudežno poskočile

Igralni avtomat Shutterstock
Občina Šempeter - Vrtojba je na območju nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba, kjer naj bi gradili igralniško-zabaviščni center, pred tremi leti prodala zemljišče po 76 evrov za kvadratni meter, kupec - Projekt Nova Gorica - pa jih zdaj ponuja po 180 evrov.

"Celotno škodo, ki jo je imela Občina Šempeter - Vrtojba je težko materialno ovrednotiti," o poslovanju občine pod nekdanjim županom Draganom Valenčičem pove aktualni občinski tajnik Peter Ptičak.

Za primer navede, da je občina dobrih 20 tisoč kvadratnih metrov zemljišč na mejnem prehodu Vrtojba prodala po 76 evrov za kvadratni meter. Kupec, Projekt Nova Gorica, pa zdaj tam prodaja 13 tisoč kvadratnih metrov po 180 evrov za kvadratni meter. "Razlika je torej očitna. Poleg materialne škode pa je bistven tudi nematerialni del, ki se kaže v zmanjšanju ugleda občine v javnosti," še doda Ptičak. Računsko sodišče je sicer konec junija objavilo revizijsko poročilo z negativnim mnenjem za poslovanje z občinskimi nepremičninami v letih 2008 in 2009, a je Valenčič na današnji tiskovni konferenci očitke poskušal ovreči.

Dobro delo, čeprav v prekršku
"Delal sem za dobro ljudi in občine, tudi če sem pri tem storil kakšen prekršek," je po današnji tiskovni konferenci menil Dragan Valenčič, nekdanji župan Občine Šempeter - Vrtojba. Računsko sodišče je namreč v reviziji ugotovilo vrsto nepravilnosti; med drugim, da je bil prodaje nepremičnin sklenjen skoraj leto po prodaji teh nepremičnin, da se je prodaja izvrševala z neposrednimi pogodbami, da je občina ustanavljala zasebne zavode s profitnim namenom, da so bili sklenjeni posli v škodo občine in podobno. "To ne pomeni prav nič, bistveno je, da računsko sodišče ni podalo nobene kazenske ovadbe in da je edini zahtevan popravljalni ukrep ta, da se pri dejavnosti zasebnega zavoda (ta naj bi se ukvarjal z gradnjo doma za ostarele in varovanih stanovanj, op. p.) izločil tržni del," je prepričan Valenčič.

Župan in direktor hkrati
Glede pisma o nameri za graditev igralniško-zabaviščnega centra na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba, ki so ga pred tremi leti sklenili občina, podjetje Diamond, katerega direktor je prav tako Valenčič, in Projekt Nova Gorica, pa je sogovornik dejal, da njegova dvojna vloga ni bila sporna in da posel tako ali tako ni bil realiziran. Zdaj se za to zemljišče zanima tudi s Kolosejem povezana družba Alea Iacta. Daimond je bil nekoč povezana družba z novogoriškim Hitom (ki se prav tako zanima za ta projekt), danes pa ga obvladujejo družbe iz skupine NFD. Podjetje je sodelovalo tudi pri menedžerskem prevzemu Igorja Bavčarja v Istrabenzu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.