Slovenija
313 ogledov

Ceneje, ker otroka vozi čez mejo

Vrtec Reuters
Namesto polne cene vrtca pri nas raje plačuje okoli 200 evrov za vrtec v Špiljah.

"Otroka vozim v vrtec v Avstrijo, kar me pride ceneje kot pri nas, saj bi morala v Sloveniji plačati polno ceno," pravi Martina Kušnik iz Maribora, ki bo v občinski vrtec v Špiljah (Spielfeld) čez mejo jeseni vpisala tudi drugega otroka. Kot pravi, se je zato odločila predvsem zaradi jezika. "Po enem letu vrtca že razume in govori nemško v enakem obsegu kot slovensko."

Zanimanje za obmejne vrtce se je v zadnjih letih povečalo, zato so sprejeli omejitve. V Špiljah tako po besedah Kušnikove vzamejo le dva tuja otroka na leto. "Preden mi je uspelo najti mesto v Avstriji, sem poslala kar nekaj povpraševanj in večinoma dobila negativne odgovore, predvsem iz občinskih vrtcev. V tem se je slučajno eno mesto sprostilo in so nas vzeli," je povedala Kušnikova in pojasnila, da je mesto za drugega otroka rezervirala, še preden se je rodil.

Cene se razlikujejo glede na to, do katere ure otrok ostaja v vrtcu. Če je otrok tam do 13. ure, je polna cena 125 evrov (prehrana se računa posebej; kosilo stane 3,50 evra), če ostaja do 15. ure, približno 150, in do 17. ure okoli 200 evrov. Glede na dohodke starši s stalnim ali začasnim prebivališčem v Špiljah plačujejo subvencionirano ceno.

Subvencija le za slovenske vrtce

V Sloveniji subvencije za otroke v tujih vrcih ni mogoče pridobiti. "Znižano plačilo vrtca lahko uveljavljajo starši za otroke, ki so vključeni v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo in zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Na ministstvu za izobraževanje, znanost in šport stanja o vključenosti otrok v vrtcih čez mejo ne spremljajo. Prav tako evidence ne vodijo v občinah ob meji. "Glede na zelo visoko stopnjo vključenosti otrok v vrtce MOK, predvsem v drugem starostnem obdobju, ki je 98-odstotna, ocenjujemo, da je takšnih otrok zelo malo," pravijo na Mestni občini Koper. Staršem otrok, ki mesta v vrtcu niso dobili, subvencionirajo varstvo v višini 97,40 evra, medtem ko v mestnih občinah Maribor in Nova Gorica čakalnih seznamov nimajo.

Prezasedenost tako ne more biti razlog za to, da se starši odločajo za vpis otrok v vrtce čez mejo. "Pogosto je to želja obvladati tuji jezik," meni Miroslava Križnič, tiskovna predstavnica novogoriške občine. Denarni prihranki so možni, a je to odvisno od tega, v kateri plačilni razred so uvrščeni otroci pri plačilu vrtca v Sloveniji.

Komentarjev 12
  • EnBralec 17:02 13.februar 2014.

    Kaj ima Peterle s tem? Bil je predsednik vlade dve leti. Večino časa (17 let od 22) pa nam je vladala stara komunistična banda (LDS, SD, PS) s strici iz Foruma 21.

  • Johan Spohan 16:58 13.februar 2014.

    Korito je okroglo le svinje pa krožijo, ampak ene so tebi očitno ljubše

  • Johan Spohan 16:55 13.februar 2014.

    Bumbar kaj ima en forum 21(kaj to sploh je), pri vrtcih. Ali je boljši kakšen forum 97 bučman .