Slovenija
18 ogledov

Cenejša energetska oskrba Perle

V Perli so doslej za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode porabili približ Žurnal24 main
Prihranek energije. S kogeneracijo bo Hit v desetih letih prihranil med 400 in 500 tisoč evri.

Hit in E3, hčerinsko podjetje Elektra Primorska, sta včeraj podpisala pogodbo o desetletnem sodelovanju pri oskrbi s toploto iz soproizvodnje elektrike in toplote v zabaviščno-igralniškem centru Perla, ki je Hitov največji porabnik toplote.

Prihranek do pol milijona
Milijon evrov težko investicijo bo krila E3, kogeneracija pa bo začela obratovati novembra. Letni prihranek energije bo približno 3,3 milijona kilovatnih ur, izpust ogljikovega dioksida pa se bo zmanjšal za 674 ton.

V Hitu so izračunali, da bodo tako v desetih letih prihranili med 400 in 500 tisoč evri. Namesto kotla na zemeljski plin bodo postavili dva plinska motorja z električnim generatorjem ter z njima proizvajali električno energijo, odvečno toploto (ki ostaja pri hlajenju motorja) pa uporabili za ogrevanje objekta, pripravo tople sanitarne vode in ogrevanje bazena.

Projekt je nastal v sklopu aktivnosti, s katerimi želi družba zmanjšati stroške, racionalizirati poslovne in proizvodne procese ter vplivati na prihranek energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.