Slovenija
17 ogledov

Cenejša za ogrožene?

Občina naj bi socialno ogroženim v Izoli pri položnicah za vodo kmalu subvencion Žurnal24 main
Občina Izola naj bi kmalu subvencionirala storitev omrežnine za socialno ogrožene.

Kot kaže, naj bi socialno ogroženi Izolani kmalu za vodo, katere cena se je po marčevskem dvigu cen kanalščine drastično povišala, začeli plačevati nekoliko manj. Na četrtkovi seji občinskega sveta bodo namreč svetniki sprejemali predlog sklepa o subvencioniranju cen omrežnine, in sicer do največ 50 odstotkov cene.

Socialno ogroženi
Do subvencioniranja naj bi bili upravičeni občani, ki prejemajo varstveni dodatek, denarno pomoč kot edini vir preživljanja ali denarnega dodatka, ter tisti, ki bodo predložili druga dokazila o socialni stiski in dokazali, da bi plačilo okoljskih dajatev resneje ogrozilo preživljanje zavezanca in njegovih družinskih članov.

2530 vodomerov vseh gospodinjstev je v Občini Izola.

Spomnimo, izolski občinski svet je konec marca povišal ceno storitve odvajanja komunalnih in odpadnih voda za gospodinjstva za 82 odstotkov, za gospodarske družbe pa za 44 odstotkov, amortizacijo javne infrastrukture pa posamezniki od takrat plačujejo kot omrežnino. Komunala Izola je takrat izračunala, da se bo znesek računa za vodo za povprečno porabo 22 kubičnih metrov vode na mesec z 18,78 evra povišal na 42,65 evra.

Povečanje za 300 odkov
Pred kratkim pa je skupina občanov na izolsko občino naslovila zahtevo za takojšnjo znižanje cen na prejšnjo raven in povrnitev razlike do zdaj plačanih položnic. Kot navajajo, za 21 kubičnih metrov vode plačujejo kar 65,66 evra, kar je 300-odstoten dvig. Če občinski svet sprejme predlog subvencioniranja omrežnine, bo to dodatno obremenilo občinski proračun. Glede na 2.530 možnih upravičencev (toliko je vodomerov gospodinjstev v Izoli) bi to bilo največ 118.865 evrov na leto brez DDV.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.