Slovenija
3 ogledov

Cenejše pošiljanje SMS v EU

Tehnologija LTE-A bo omogočila mobilnim uporabnikom, da v celoti izkoristijo zah Žurnal24 main
Z današnjim dnem so se cene za pošiljanje SMS iz tujih mobilnih omrežij znotraj EU omejile na 11 centov, še dodatno pa so se znižale tudi zgornje omejitve za telefonske pogovore znotraj EU.
 

Cenejši tudi pretok podatkov

Močno se je z današnjim dnem pocenil tudi prenos podatkov v tujih mobilnih omrežjih znotraj EU. Zgornja meja za te storitve tako odslej znaša en evro, leta 2010 se bo spustila na največ 80 centov za megabajt prenesenih podatkov, leto kasneje pa še za dodatnih 30 centov na 50 centov za megabajt prenesenih podatkov.

Najvišja možna cena za poslano sporočilo iz tujega mobilnega omrežja znotraj EU bo odslej 11 centov, kar je bistveno ceneje od povprečne cene za pošiljanje sporočil SMS iz tujih mobilnih omrežij, ki je doslej znašala 28 centov.

Še dodatno so se z današnjim dnem pocenili tudi pogovori v tujih omrežjih mobilne telefonije znotraj Unije. Doslej je bila najvišja cena, ki so jo tuji mobilni operaterji znotraj EU lahko zaračunavali za opravljen klic v tujih omrežjih 46 centov za minuto pogovora, z današnjim dnem pa se je znižala za tri cente, na 43 centov za minuto pogovora.

Najvišja možna cena za mobilno gostovanje (tako imenovani roaming) naj bi se do sredine leta 2010 spustila na 39 centov za minuto pogovora, do sredine leta 2011 pa na 35 centov za minuto pogovora.

Cena za prejeti klic v tujih omrežjih znotraj EU se je medtem danes s prejšnjih 22 znižala na 19 centov, v letih 2010 in 2011 pa se bo še znižala, predvidoma na 15 oziroma 11 centov. Pri tem gre za cene za minuto pogovora brez davka na dodano vrednost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.