Slovenija
112 ogledov

Cenejši avti za zdravnike

BMW X3 BMW
Fides. Zdravniki skrivajo ugodnosti, ki so jih deležni. Odkrito. Drugi sindikati popustov za svoje člane ne skrivajo, na avtomobile jih – razen novinarjev in zdravnikov – nimajo.

Zdravniki, ki spadajo med najuglednejše poklice v družbi, imajo 15-odstotni popust pri nakupu avtomobilov znamke BMW; izvedeli smo, da ga nekateri tudi zlorabljajo in se dejansko nato s temi avtomobili vozijo drugi.

"Slovenski BMW je imel v preteklih letih 'hude' akcije za svoje ciljne kupce, ponujal jim je tudi smešno poceni operativni lizing, samo da bi se 'furali' naokoli in se kazali v njegovih avtih. Zdravnik je najuglednejši poklic in ni čudno, da ga izrabljajo v promocijske namene," komentira ugodnost pri nakupu novinarski kolega, strokovnjak za področje avtomobilizma.

Fides molči

V BMW Slovenija pojasnjujejo, da je nagovarjanje posebnih ciljnih skupin kupcev običajna praksa, sami (in ne proizvajalec avtomobilov) se odločijo, katere ciljne skupine nagovarjati.

Zanimivo ob tem pa je, da so se v Fidesu, sindikatu zdravnikov, ob naših vprašanjih zavili v molk, češ da gre za poslovno skrivnost – molčijo tako glede partnerjev, pri katerih imajo ugodnosti, kot glede višine ugodnosti samih.

"Za to možnost, da lahko dobim BMW s popustom, ne vem. Vprašajte jih, ali ga lahko dobi tudi moja medicinska sestra? (smeh) Sam vozim avto, ki je star osem let. Načeloma lahko razumem, da na primer dobiš pri nekem podjetju popust, ker si stalna stranka in si mu zvest; da bi dobil popust samo zato, ker pripadaš določeni skupini, pa se mi ne zdi prav. Ali vsi ali pa nihče! Sploh pa mislim, da bi morali nehati s to filozofijo, da smo zdravniki nekakšni bogovi – nismo! Morali bi že sestopiti s piedestala in biti obravnavani kot vsi drugi državljani," komentira Peter Bossman, zdravnik z zasebno prakso in piranski župan.

Skrivaštvo poraja dvome

Skrivaštvo glede ugodnosti, ki so jih deležni zdravniki, za katerega so se odločili v Fidesu, komentirajo v sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). "To zagotovo ni produktivna politika, ker zbuja dvome in poraja različna vprašanja; ne soglašam z njo in takšno prikrivanje ni dobro za ugled," komentira Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.


Vse ugodnosti, ki so jih deležni člani, so objavljene na njihovi spletni strani. "Pri vseh popustih ne gre za nič večjega, torej ne za avtomobile ali kaj podobnega," dodajajo.

Transparentni so tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, na njihovih spletnih straneh je prav tako mogoče preveriti vse ugodnosti in njihovo višino.

Tudi člani Združenja Manager zaradi članstva v združenju nimajo ugodnosti pri nakupu avtomobilov ali drugih sorodnih izdelkov; članstvo jim prinaša predvsem možnost izpopolnjevanja in izobraževanja ter ugodnejšo udeležbo na dogodkih.

Preberite tudi komentar: Kmalu ne bodo več "dobra reklama"

Komentarjev 4
  • allstarr111 12:23 14.februar 2014.

    Da bi pa kdo dal cenejši kruh in mleko za rajo, to pe ne njih treba gulit do kosti.

  • rompi 08:28 14.februar 2014.

    zdravniki skrivajo svoje ugodnosti... le zakaj, če je vse ok?

  • spenjac 08:12 14.februar 2014.

    aha, izkrivljajo konkurenco. Zakaj nekdo ne obvesti agencije za varstvo konkurence?