Slovenija
23 ogledov

Cenejši plin, a za zdaj le za podjetja

Gen, gen i Anže Petkovšek
Gen-I. Plin bodo dobavljali mimo Geoplina, od obstoječih cen bodo ugodnejši za četrtino.

“Vstopamo v novo dobo razvoja, ki bo bolj kot za Gen-I pomembna za slovenski trg s plinom,” je napovedal predsednik uprave Gen-I Robert Golob. S Palomo so namreč podpisali pogodbo o dobavi zemeljskega plina, ki je od odprtja trga pred skoraj petimi leti po njegovih besedah sploh prva s povsem neodvisnim dobaviteljem. “Na papirju je mogoče več ponudnikov, toda Geoplin je v Slovenijo leta 2010 uvozil kar 95 odstotkov vsega plina,” je pojasnil. Cena je po njegovih besedah za četrtino nižja, kot jo je Paloma plačevala do zdaj, v enem letu pa bodo privarčevali 1,5 milijona evrov.

Družba Gen-I bo plin namesto od Gazproma kupovala na evropskih vozliščih. Na vprašanje o stabilnosti dobave pa je Golob odgovoril, da se ustvarja lažna slika, da je prenosnih kapacitet premalo in da so njihovi partnerji nekajkrat večji od Geoplina.

Za zdaj le za podjetja

“Osredotočili se bomo na poslovne odjemalce, ki so na prenosnem omrežju (ti porabijo 70 odstotkov vsega plina, op. a.), ne rečem pa, da ne bomo nikoli vstopili na gospodinjski trg,” je napovedal Golob. Paloma porabi 1,6 odstotka letne porabe plina v Sloveniji, kar je toliko, kot skupaj porabi skoraj 20 tisoč 
gospodinjstev.

Kaj je drugače

“Cena je bila indeksirana, kar pomeni, da se je vsak mesec spreminjala; vezana je bila na cene nafte in na tečaj med evrom in dolarjem. Cene ni bilo mogoče zakleniti, pogodbe pa so bile pet- ali deset-
letne,” je razmere na trgu pojasnil Dejan Paravan, izvršni direktor za prodajo pri Gen-I.

“Pri nas cena ni vezana na ceno nafte ali tečaj dolarja, del cene pa je mogoče zakleniti in mi svetujemo, kdaj. Ni važno, kje kupiš delnico Krke, ampak kdaj,” je ponazoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.