Slovenija
278 ogledov

Cenilec na obisku

stanovanje blok Saša Despot
Če imate stanovanjski kredit na hipoteko, vas bo obiskal cenilec.

NLB je fizične osebe, ki imajo z banko sklenjene pogodbe o hipotekarnem posojilu, obvestila, da bodo cenilci banke prišli znova ocenit zastavljeno nepremičnino. Okoli 2.000 komitentov banke je po poročanju časnika Dnevnik obvestilo že prejelo, še enkrat toliko komitentov s hipotekarnim posojilom ga lahko pričakuje.

Kot so zapisali v obvestilu, vnovična cenitev nepremičnine "ne bo v ničemer vplivala na dogovorjeno obrestno mero, višino posameznih obrokov, način in rok vračila kredita iz že sklenjenega pogodbenega razmerja".

Dodatna zavarovanja?

Manj jasno je, ali bo banka, če je vrednost zastavljene nepremičnine padla, za kar obstaja velika verjetnost, zahtevala dodatna zavarovanja. "Banka ves čas kreditnega razmerja v skladu z zakonskimi in internimi predpisi spremlja vrednost zavarovanja ter v skladu s pogodbo, sklenjeno s stranko, izvršuje pravice iz zavarovanja," so v NLB za časnik odgovorili na vprašanje, ali lahko zagotovijo, da dodatnih zavarovanj ne bodo zahtevali, četudi bo ugotovljeno znižanje vrednosti zastavljene nepremičnine.

Preverjali bodo tudi v drugih bankah

Po poročanju časnika so tudi v Abanki in banki Unikredit potrdili, da bodo vnovič vrednotili nepremičnine. Kot razlog navajajo sklep Banke Slovenije, ki določa, kdaj mora banka opraviti ponovna vrednotenja.

Komentarjev 9
  • Ferluci 15:48 27.avgust 2013.

    Zberi se malo

  • Lavdan 15:08 10.januar 2013.

    Logično je, da je vrednost nepremičnine padla saj s časom vsaki stvari cena pade, sploh nepremičninam, ki so bile vse precenjene. Cenitve so draga stvar in ne vem kdo bo tu profitiral in kaj bodo s tem dosegli. Preverijo naj ...prikaži več stanje tam kamor so dali milione in so šle zadeve v stečaj in ne bodo dobili nič.

  • dragec 13:34 10.januar 2013.

    VEDNO JE TAKO BILO IN BO!!!!!