Slovenija
73 ogledov

"Cenjeni in spoštovani samo takrat, ko nas država potrebuje"

Begunci na Gruškovju Pixsell
Poleg begunske krize so na dan izbruhnile še težave slovenske policije, ki se spopada s pomanjkanjem kadra, opreme, denarja: "V teh izrednih razmerah ne potrebujemo samo hvale in ne bomo dovolili, da smo cenjeni in spoštovani samo takrat, ko nas država potrebuje," sporočajo policisti.

Plača policista pri nas je za kar 26 do 34 odstotkov nižja od evropskega povprečja, so izračunali pri Policijskem sindikatu Slovenije (PSS).

Policijski sindikat je tako že prejšnji teden pozval premiera Mira Cerarja in notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, da najpozneje do danes predstavita konkretne rešitev za izpolnitev danih zavez iz sporazumov in dogovorov, ki jih je vlada sklenila s sindikatom: "Zdaj smo na vlado naslovili zadnji opomin, rok smo jim dali danes, tako, da do polnoči pričakujemo odgovor. Gre za izpolnjevanje tistega, za kar se je vlada že zdavnaj zavezala, za stavkovni sporazum iz leta 2012, v katerem je bilo dogovorjeno, da bodo plače uredili po letu, ko bo gospodarska rast višja kot 2,2 odstotka in to bo leto 2016. Do takrat imajo čas, da bodo plače februarja tako urejene.Seveda glede na situacijo dopustimo možnost za dogovor, vendar pričakujemo predlog, in dati ga mora dati vlada," je za Žurnal24 pojasni Radivoj Uroševič, predsednik PSS.

Stavkovni odbor že jutri?

Ne glede na to, ali bodo odgovor prejeli ali ne, bo PSS jutri sklical stavkovni odbor sindikata, ki se bo odločal o nadaljnjih aktivnostih, kdaj bo zasedal, pa je odvisno tudi od položaja na terenu: "Ker kolegice in kolegi izgorevajo na terenu, predvsem na južni meji, in ne želimo jih še dodatno obremenjevati z našimi aktivnostmi," je pojasnil Uroševič.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za splošno stavko ni dovolj policistov

Če bi vlada ostala gluha, bo stavkovni odbor predlagal določene stavkovne aktivnosti: "Vsekakor pa ni pričakovati neke splošne stavke, ker enostavno v Sloveniji ni več policistov, ki bi lahko izvajali stavkovne aktivnosti, ker so več ali manj vsi vključeni v delo z migranti," je popoldne dodal Uroševič.

Obenem je izrazil tudi prepričanje, da s temi aktivnostmi ne bodo "kakorkoli prizadeli državljanov Slovenije in varnost države, ne moremo pa tega garantirati za oblast". Kot je pojasnil, želijo namreč te aktivnosti usmeriti v to, da jih "končno streznijo". Konkretnejših pojasnil ni želel dati, saj da ni odvisno samo od njega in njegove domišljije, kaj in na kakšen način bodo počeli.

Patrulje v notranjosti so prepolovljene

Izčrpani so vsi, tako policisti posebne policijske enote, ki jih v teh dneh videvamo na meji, kot tisti v notranjosti, ki so dodatno obremenjeni in na katere se kar nekako pozablja, tudi kar se plačila tiče: "Imamo srečo, da ni varnostno problematičnih dogodkov, tako, da je varnostna situacija trenutno ni slabša. Je par res, da v teh dneh ljudje ugotavljajo počasnejšo odzivnost policistov, saj je enostavno manj ljudi," pove Uroševič.

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Za osvetlitev: na Ptuju na primer, je v času največjega pritiska na meji v Gruškovju delovala samo ena policijska patrulja in ta je zadolžena za vse: "Patrulje gredo najmanj na polovico in to po vsej državi, policiste namreč pobirajo tudi od tam, kjer ni beguncev," še pojasni Uroševič. Ob tem je potrebno povedati, da policisti še vedno zapuščajo policijske vrste. 

Preberi še: 

Vlada policiji namenila dodatnih trideset milijonov evrov

Policija in begunci | Avtor: EPA EPA

Z dodatnim denarjem, ki ga je vlada policiji namenila septembra, nameravajo kupiti osebno in zaščitno opremo policistov, oborožitev in strelivo, opremo za nadzor varnosti cestnega prometa, sredstva za odkrivanje, zavarovanje in analiziranje dokazov, posebna tehnična sredstva in pripomočke, informacijsko opremo z licencami. Del tega zneska bodo porabili tudi za obnovo voznega parka, vzdrževanje sistema Tetra in opremo zanj, investicijsko vzdrževanje objektov in redno delovanje policijskih uprav in mejnih prehododov.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • silni 16:13 27.oktober 2015.

    agresivni,nestrpni žaljivi in nasploh brezobrazni ljudje kot si ti ob teh migrantih seveda nimajo kaj počet! resnično upam da opravljaš zgolj kakšno pomožno in neodgovorno delo, v svojih komentarjih si osamljena in to najbrž boli. žaliti vse povprek te naredi ...prikaži več nedoraslo in soditi o zdravju ljudi ki jih ne poznaš te naredi pač bedno! navedla nisi nikakršnega dejstva,pač pa vpiješ v nebo in pišeš neumnosti.vsakdo ima pravico do svojega mnenja in ne samo ti! predlagam ti kakšen tečaj kulturnega izražanja,nikakor me nisi prepričala,moje mnenje ostaja nespremenjeno. še enkrat se vsem humanitarnim in prostovoljnim delavcem zahvaljujem za dobro delo ki ga opravljate.lp

  • principiumnovum 15:32 27.oktober 2015.

    In to si ti vse čisto sam pogruntal z domačega kavča? A sploh vidiš preko svojega pivskega trebuha? Enega takšnega holesteroleka kot si ti kadarkoli zamenjam za begunca.

  • Presvetli 09:14 27.oktober 2015.

    vendar naj gre frau Merkel sama po njih v turčijo z letali in avioni.Zakaj morajo pešačit čez cel balkan in vsepovsod pustit umazanijo za sabo!