Slovenija
17 ogledov

Cenovna revolucija

Če se z Gursovo vrednostjo ne strinjate, oddajte pripombe in utemeljite razloge. Žurnal24 main
Ocene vrednosti bodo javno dostopne po 1. maju 2011.

Obvestila. Geodetska uprava RS (Gurs) bo obvestila o poskusnem izračunu vrednosti lastnikom nepremičnin odposlala po 1. septembru oziroma najpozneje do 7. septembra.

Kako so določili vrednost
Pri ocenjevanju vrednosti so upoštevali realizirane cene nepremičnin v zadnjih štiri letih. Kako bodo tako ocenjene vrednosti vplivale na nepremičninski trg, pa je težko napovedati, pravijo na Gursu.

Kje bodo podatki na voljo?
Javni program za vpogled v podatke o nepremičninah. Dosegljiv je na spletnem naslovu Geodetske uprave RS http://prostor2.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl. Portal. Povezava do portala, kjer je možen vpogled vpogled v druge podatke, je http://e-prostor.gov.si/.

Na vrednost nepremičnin po Gursovi metodologiji vplivajo določeni dejavniki: denimo lega, starost objekta, njegova površina in drugo. Ne vpliva pa na primer, če ima nekdo zdaj telefon, prej pa ga ni imel, dodajajo.

Pripombe sporočite
Zoper podatke, ki bodo navedeni v obvestilu – če bodo nepravilni ali pa bo vrednost previsoka oziroma prenizka –, bo mogoče oddati pripombe. Strokovnjaki jih bodo obravnavali in podali strokovno odločitev, ali so pripombe upravičene ali ne. Ko bo to končano, bodo ocenjene vrednosti nepremičnin dokončne do naslednjega generalnega vrednotenja. To bo pa bo izvedeno najmanj vsake štiri leta.

1. maja vrednosti javne

Ko bo vlada sprejela uredbo in bodo pripombe na vrednosti nepremičnin že upoštevane (pozor, takrat to ne bodo več poskusne vrednosti), se bodo vrednosti pripisale k nepremičninam in bodo širši javnosti dostopne prek javnega programa za vpogled podatkov. Trenutno je v omenjeni evidenci polje vrednost prazno.

V podatke o nepremičninah z Gursovo oceno vrednosti nepremičnin bo mogoč javen vpogled predvidoma po 1. maju naslednje leto, pravjo na Gursu.

Vzorca še nimajo
Oblika obvestila še ni določena, zato z Gursa še niso mogli posredovati vzorca obvestila: “Končno oblikovanje obvestila bo izvedeno ob sodelovanju izvajalca aplikacije in izbranega tiskarja.” Tega pa prek javnega naročila že iščejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.