Slovenija
13925 ogledov

Cenzura na RTV? Na zahtevo odgovorne urednice iz prispevka izbrisali Natašo Pirc Musar!

Nataša Pirc Musar
1/2
Saša Despot/Žurnal24
Obtožbe: Na zahtevo Jadranke Rebernik iz prispevka o Ivanu Simiču brez vednosti avtorja izbrisali izjavo.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so na TV Slovenija iz že pripravljenega prispevka o Ivanu Simiču, ki je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo v državnem zboru dejal, da vsako leto pelje na kosilo najboljšega dohodninskega plačnika, izbrisali izjavo pravnice Nataše Pirc Musar.

Pirc Musarjeva je v izjavi pojasnila, da lahko zaposleni na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs), tudi če imajo možnost dostopa, v osebne podatke davkoplačevalcev vpogledujejo le v okviru vodenja konkretnega postopka, kar velja tudi za generalnega direktorja Furs, vabljenje davkoplačevalcev na kosilo pa da ne sodi med take postopke.

Jadranka Rebernik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi izjave je po naših informacijah moral na zagovor k Jadranki Rebernik, novi vršilki dolžnosti odgovornega urednika, urednik oddaje Dnevnik Boris Lenarčič. Ta pa je, pravijo naši viri, zaradi prejetih navodil odkorakal iz uredništva.

Ne da bi o spremembah obvestili avtorja prispevka, je bil nato v Dnevniku objavljen popravljen prispevek.

Na Twitterju se je že sinoči kmalu po zaključku oddaje oglasila Nataša Pirc Musar. "V ponedeljek sem v Odmevih govorila o porazu vlade na Ustavnem sodišču, kar je očitno nekaterim šlo v nos. Torej, draga Jadranka Rebernik, boš povedala, kdo te je po tem mojem nastopu poklical in rekel, da naj me ne vidi več na RTV Slovenija?" je med drugim zapisala.

Za pojasnila smo poklicali tudi Rebernikovo, a se na naš klic ni odzvala. Prošnjo za komentar o sinočnjih dogodkih smo ji zato poslali po elektronski pošti. 

Popoldne so nam iz službe za odnose z javnostmi RTV Slovenija sporočili naslednje: "Novinarji in drugi ustvarjalci televizijskih in radijskih programov RTV Slovenija so pri svojem delu neodvisni in avtonomni. TV Slovenija tako kot v času odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič tudi v času v. d. odgovorne urednice Jadranke Rebernik spoštuje uredniško avtonomijo, ki predstavlja temelj delovanja neodvisne javne televizije. Odločitev o izbiri tem in vključitvi sogovornikov v posamezne oddaje in prispevke je tako kot v preteklosti tudi zdaj v rokah odgovornega urednika, novinarjev in urednikov. Pri svojem delu se opirajo na Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija. Naj pa poudarimo, da na RTV Slovenija ni prepovedanih tem in sogovornikov, na kar smo v preteklosti že večkrat opozorili ob očitkih, da katerega od gostov nismo ali smo povabili pred kamero. Tovrstne očitke lahko predstavljajo tudi nedopusten poskus vplivanja na uredniško politiko."

Oglasila se je tudi že politika. Še danes dopoldne bo v državnem zboru zaradi domnevne cenzure na javni televiziji v primeru razkritih zlorab direktorja Fursa Ivana Simiča spregovoril poslanec LMŠ Robert Pavšič. Odziv je napovedala tudi Levica.

Komentarjev 32
  • mirror 16:07 10.december 2021.

    Kaj pa misli da je, ta pravnica? Ali misli, da mora povsod imeti zadnjo besedo?

  • bogdan76 07:14 10.december 2021.

    lluckyss,,tisires butelj nad butlji tebi ni pomoči sevidi dasišezelo mlad in opranoglavec medalja ima dve strani.

  • Stane Adamič 18:31 09.december 2021.

    A veste kaj dela odgovorni urednik? Briše, črta, dodaja, odvzema, daje navodila, zato pa je odgovorni urednik a ne? Njo, Pirnata, Kovača, Žaberla in še ducat levičarskih "STROKOVNJAKOV" pa je že zdavnaj povozil čas in je prav, da kaj povedo ...prikaži več razni Gregorčiči....