Slovenija
109 ogledov

Cepin in dereze tudi poleti

slovenija 12.06.13. Pokljuka, gore,  hribi, sneg, visokogorje, gorska resevalna Maja Kalan
Poleti je v gorah več smrti zaradi podhladitve kot pozimi.

Po slabih šestih urah iskanja 14. avgusta nekaj pred 20. uro Gorska reševalna služba (GRS) Tolmin prejme obvestilo, da je strmoglavljena padalka sama sestopila v dolino. "Naslednji dan dobim na postajo pismo Poljakinje z opravičilom in zahvalo, zraven pa tudi plato piva," eno izmed lanskih reševanj opiše Žarko Trušnovec, načelnik GRS Tolmin. A večina izmed reševalnih akcij, lani jih je bilo že 408, od tega kar 87 na Tolminskem, se ne konča tako prijetno. Ker se vreme izboljšuje, pričakujejo vedno več intervencij; letos so za zdaj opravili "šele" 101.

Snega še veliko

Čeprav lahko z dvigom temperatur skopni tudi po meter snega v enem tednu, Jani Bele z Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) opozarja, da je na Kredarici še vedno dva metra debela snežna odeja. "Če pridete do snežišča, se vprašajte, kje bi se končal zdrs, če bi se ta zgodil. Če to ni po nekaj metrih in če nimate derez in cepina, potem se raje vrnite v dolino in se vrnite, ko ne bo snega," gornikom svetuje Bele.


Nevarni so tudi stiki med snežiščem in skalami, kjer zaradi segrevanja skal nastane razpoka, ki je lahko prekrita in zato slabo vidna. "Precej več smrti zaradi podhladitev je v gorah poleti kot pozimi," še opozarja Bele in dodaja, da ne smemo pozabiti na nevihte ter na izpostavljenost udaru strele in celo hudi vročini. "V najbolj vročih dneh se na pot odpravimo tako zgodaj, da bomo na vrhu že okoli 9. ali 10. ure," svetuje. Zdenka Mihelič s Planinske zveze Slovenije pravi, da je za obisk gora primeren vsak letni čas, le da izberemo primerno opremo, cilj in pot, ki naj bo prilagojena našim psihofizičnim sposobnostim in trenutnim vremenskim razmeram.

Številni kar na dopust

Reševanj je vsako leto več (lani prvič več kot 14 tisoč ur), a vedno več je tudi pohodnikov. "Opažamo, da se trend preživljanja dopusta v gorah povečuje pri Slovencih, saj je bilo minuli dve sezoni kar nekaj takih, ki so šli v gore ne le za dan ali dva, ampak kar za krajši dopust. Podobno je s tujci, kar kažejo rezervacije, ki jih opravijo veliko prej," pojasnjuje Miheličeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.