Slovenija
18 ogledov

Cepite se kljub pomislekom

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Virus nove gripe je začel intenzivneje krožiti kot doslej, zato tudi v Sloveniji priporočajo cepljenje, ki se začne v ponedeljek.

V Sloveniji bo na voljo 64 cepilnih centrov. Posameznik se lahko cepi v katerem koli, ne glede na to, od kod prihaja. Se pa mora vsak naročiti na cepljenje. Podatki in kontakti so na voljo na spletni strani http://ustavimo-gripo.si.

Za cepljenje
Na Inštitutu za varovanje zdravja svetujejo cepljenje, čeprav so se tudi pri nas kot v svetu pojavili dvomi o stranskih učinkih.

Prav tako ne velja več prvotno priporočilo, da cepljenje ni priporočljivo za otroke, nosečnice in starejše.

Cepijo se lahko vsi otroci od starosti šestih mesecev naprej. Za pol leta do devet let stare otroke je priporočeno, da so cepljeni dvakrat v razmaku treh tednov s polovičnima odmerkoma.

Otroci, starejši od deset let, in odrasli se cepijo enkrat, če pa imajo oslabljen imunski sistem pa dvakrat v razmaku treh tednov.

Cepiti se ne smejo le osebe, ki so alergične na sestavine cepiva, pri akutnih boleznih z visoko telesno temperaturo pa se cepljenje odloži do ozdravitve.

Pripravljeni na vse

V primeru izbruha pandemske gripe bodo organizirane ločene ambulante za bolnike z novo gripo in ostale, zato ni nujno, da bo bolnika z gripo pregledal njegov zdravnik. Ljubljanska urgenca bo v tem primeru preseljena Zdravstveni dom na Metelkovi.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.