Slovenija
193399 ogledov

Cepljeni: Godi se nam krivica

Maske na prostem
1/2
Saša Despot
Na ministrstvu za zdravje pravijo, da bo najbrž kmalu tudi v tujini veljalo potrdilo o prebolevnosti na podlagi hitrega testa, a ne več pol leta, ampak le še tri mesece.

"Sin je korono prinesel iz šole, potem sem zbolela še jaz. Doma sem se samotestirala in bila pozitivna, šla sem na hitri test, ki je bil negativen. Nič čudnega, glede nato, kako vzamejo bris. Doma sem bila nato še enkrat pozitivna. Da bi imela potrdilo o prebolevnosti, ki velja tudi v tujini, sem si morala sama plačati PCR test, ki je bil seveda pozitiven. To se mi zdi krivično, upoštevala sem vse predpise, se dvakrat cepila, zdaj pa sem kaznovana," nam je povedala bralka, ki je za PCR test plačala 75 evrov. Kot je znano, potrdilo o prebolevnosti na podlagi hitrega testa trenutno velja le v Sloveniji.

Enako razmišlja tudi par z Gorenjske, oba polno cepljena, oba pozitivna. "Zdaj sva kaznovana, ker sva upoštevala pravila in nisva prej zbolela," sta jezna. Potrdilo o cepljenju jima poteče čez dober mesec, cepljenje s tretjim odmerkom pa ni priporočljivo vsaj tri mesece po bolezni.

"Vsak, ki je prejel poživitveni odmerek (kar stroka ves čas zagovarja) ima neomejeno veljavnost QR kode. Po prebolevnosti, ki seveda mora biti potrjena s testiranjem, dobi QR kodo za 180 dni. Kot nam je znano, naj bi EU v kratkem sprejela spremembe. Dogovori glede priznavanja HAGT kot dokazila o prebolevnosti na ravni EU potekajo in pričakujemo, da bodo spremenjena v kratkem (točnega datuma ni možno napovedati). Potekajo tudi razprave o skrajšanju veljavnosti prebolelosti iz sedanjih 180 na 90 dni," so nam povedali na ministrstvu za zdravje.

Cepljenje s poživitvenim odmerkom se priporoča tri do šest mesecev po zadnjem dogodku, naj bo to bolezen ali zadnji odmerek. "Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene (3 dogodki: 2x cepljenje, 1x prebolelost oz. 2 dogodka: 1x cepljenje (Janssen), 1x prebolelost; ne glede na zaporedje dogodkov), je priporočljivo cepljenje s poživitvenim odmerkom 3-6 mesecev po zadnjem dogodku," piše na spletni strani NIJZ.

Na PCR teste za vse bo treba še malo počakati

V začetku februarja smo pri nas uvedli nova pravila in ukinili PCR teste za potrjevanje okužb, saj so laboratoriji pokali po šivih. Takrat je bilo vsak dan opravljenih med 15 in 20 tisoč testov, rekord je bil skoraj 23 tisoč testov na dan, potrjenih pa tudi 17 tisoč primerov na dan. Trenutno je potrjenih okrog 11 tisoč primerov na dan, opravljenih pa le med tri in štiri tisoč PCR testov.

7. februarja je bilo pozitivnih 28 odstotkov PCR testov, kar pomeni, da smo s PCR testi potrdili približno 900 okužb, druge okužbe so bile potrjene s hitrimi testi. Če bi vse pozitivne na hitrih testih poslali na PCR testiranje, bi morali opraviti še deset tisoč PCR testov, torej skupaj približno 13 tisoč.

Podobno velja za deveti februar, ko bi morali, če bi pozitivne hitre teste potrjevali s PCR testi, opraviti približno 14.500 testov. Opravljenih je bilo 3250.

Zanimalo nas je, ali bomo kmalu ponovno uvedli PCR teste za vse, a na ministrstvu za zdravje pravijo, da "glede na trenutno epidemiološko stanje to še ni predvideno".

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 89
  • Odess_Yanez 08:38 13.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Arminda_Hampton 12:51 12.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:08 11.februar 2022.

    Kaos na vseh podroćjih, zakaj naj bi bilo na tem kaj drugače. Janez že ve kaj dela. Zmeden in razcepljen folk, to njemu ustreza, vmes pa z kamijoni denar iz države vozi.