Slovenija
323 ogledov

Cepljenja brez vsake logike

Slovenska zakonodaja določa, da cepimo pse proti steklini “v rokih, ki jih določ Žurnal24 main
Steklina. Pse je treba cepiti vsako leto, čeprav cepiva držijo tudi tri leta.

Slovenska zakonodaja določa, da moramo pse proti steklini cepiti vsako leto, čeprav proizvajalci cepiv zagotavljajo imunost tudi tri leta, so opozorili v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice.

To so potrdili tudi na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs). Nekateri lastniki so nam priznali, da dajo svoje pse cepiti po navodilih proizvajalcev, veterinarji pa jim za plačilo dajo le nalepko (potrdilo) o cepljenju.

Cepiva v Sloveniji

Navodila proizvajalcev. Cepljenje vsako leto (cepiva eurican, rabikal in rabisin); prvi dve leti cepljenje vsako leto, pozneje na dve leti (cepivi vanguard R in bioveta) ali na tri leta (cepivi defensor 3 in nobivac rabies).

Stresno in boleče
Cena vseh cepiv je enotna, in sicer 34,89 evra. Če predpostavimo, da je cepljenih vseh 203 tisoč registriranih psov, za cepljenje vsako leto plačamo več kot sedem milijonov evrov.

“Poleg tega je cepljenje za pse stresno, boleče, lahko tudi nevarno,” so dejali v društvu. Zato so predlagali, naj se pravilnik, ki določa vsakoletno cepljenje, spremeni tako, da bomo upoštevali navodila proizvajalcev.

“Podatek, da cepivo izzove imunost, ki traja do tri leta, se nanaša na učinkovitost in ne kaže na to, da ni varno pri vsaki uporabi,” so očitke o nevarnosti vsakoletnega cepljenja zavrnili na Vursu. Ker se smrtonosna steklina v Sloveniji še vedno pojavlja, pa so ocenili, da je treba zaradi zaščite ljudi pse še naprej cepiti vsako leto.

Kmetijski minister Dejan Židan bo v zvezi s tem Vursu naročil, naj zadevo strokovno prouči, so nam obljubili na ministrstvu in dodali, da bo minister odločitev o morebitni spremembi zakonodaje na tem področju sprejel na podlagi teh strokovnih izhodišč.

Komentarjev 1
  • Dejan Skrinjar 19:25 05.november 2011.

    Zelo dober članek Anja. Pika na "i", da sem se odločil za slednjo peticijo: http://www.ipetitions.com/petition/cepljenje-psov/SKUPAJ SMO MOČNEJŠI - HVALA za vsak podpis !!