Slovenija
2451 ogledov

Cepljenje mlajših otrok: To pravi naša stroka

Cepljenje
Cepivo za otroke mlajše od 12 let bo v EU najverjetneje odobreno še to jesen

V Sloveniji je bilo doslej cepljenih 30 160 mlajših od 18 let, z obema odmerkoma 20 742. Za otroke do 18 leta sta registrirani cepivi Pfizer in Moderna. Otroci, starejši od 15 let, se za cepljenje lahko odločijo sami, za mlajše pa je potrebna privolitev staršev. 

Kljub napovedim, da naj bi se z jesenjo začelo cepljenje tudi mlajših od 12 let, Evropska agencija za zdravila (EMA) tega še ni odobrila. A glede na to, da postopki za odobritev cepiva za otroke, stare nad pet let, že tečejo v ZDA, je pričakovati, da se bo podobno kmalu zgodilo tudi v Evropi.
"Namen cepljenja v populaciji je predvsem zaščita najbolj ogroženih in zmanjševanje širjenja virusa. Slednje se zagotavlja s cepljenjem tistih, ki povzročajo največje širjenje okužb znotraj populacije," pravi Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani.

"Če cepimo otroke, boste zaščitili odrasle"

"Raziskave kažejo, da če pred sezono gripe cepite samo otroke, boste s tem zaščitili tudi necepljene odrasle. Cepljenje otrok proti pnevmokoknim okužbam, ki so ga v zadnjih 18-letih praktično povsod po svetu je privedlo do zmanjšanja teh okužb tudi pri necepljenih odraslih. Na teh dveh primerih lahko jasno rečemo, da so tisti, ki širijo okužbe, predvsem otroci, zato s cepljenjem otrok zaščitimo tudi druge starostne skupine," doda Pokorn.


"Najstniki kot dovzetna skupina za okužbe in širjenja enako pomembni kot odrasli. Za otroke, starejše od 12 let, bi priporočal cepljenje, posebej za tiste s pridruženimi boleznimi ali prekomerno telesno težo," pravi Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana

A doslej med otroki ni bilo veliko okužb s covidom, v prvem in drugem valu so zbolevali predvsem odrasli. Pri tem pa ne moremo vedeti, koliko je to posledica zaprtja družbe, šol in vrtcev.

Otroci hitreje nevtralizirajo viruse kot odrasli

"Pojavljajo se razlage, da je število receptorjev v otroških dihalih, s katerimi se virus pripne, manjše. Študije kažejo tudi, da imajo otroci vrojeno imunost, pri čemer določene molekule vse, kar je tuje, takoj prepoznajo, bolj razvito kot odrasli in zato zelo hitro nevtralizirajo viruse," razlaga Pokorn.
"Zato bomo šele v tem šolskem letu, če bodo šole in vrtci ostali odprti, videli, ali otroci enako zbolevajo kot odrasli. Zagotovo so najstniki, kar se tiče dovzetnosti in prenašanja okužb, enako učinkoviti prenašalci kot odrasli, mlajši in predšolski otroci pa verjetno lahko manj prenašajo virus," dodaja Pokorn. "Manjši otroci in predšolski otroci pa manj pogosto prenašajo virus," pravi Pokorn. 

Vnetje srčne mišice po cepljenju in po covidu

Kot pojasnjuje Pokorn, so ob uvedbi širokega cepljenja v Izraelu, ZDA in nekaterih zahodnoevropskih državah ugotovili, da po drugem odmerku cepljenja pri mladostnikih oz. mladih moških lahko pride do vnetja srčne mišice. To se kaže z bolečino za prsnico, spremljajo pa jo tudi laboratorijski in slikovni kazalniki vnetja srčne mišice. Ta zaplet se pojavi nekje v 60 do 70 primerih na milijon cepljenih, je pa to blaga bolezen, ki mine brez posledic v tednu dni.

A do vnetja srčne mišice prihaja tudi pri obolelih za covidom, in sicer kar šestkrat pogosteje v starostni populaciji mladostnikov, kot se to pojavi po cepljenju. Vnetje srčne mišice je primer redkega neželenega učinka, ki se je pojavil šele po široki uporabi cepiva med mladostniki. Gre za prehoden neželen učinek in je bistveno redkejši, kot če bi se enaka skupna otrok prekužila oz. zbolela za covidom.
"Glede na to, da hospitalizacijo potrebujejo predvsem otroci s kroničnimi ali osnovnimi boleznimi, tudi večina med umrlimi v ZDA in Veliki Britaniji je imela neke pridružene bolezni, bi predvsem priporočal, da se proti covidu cepijo otroci s kroničnimi boleznimi," pravi Pokorn.

 


 

 

Komentarjev 16
  • Avatar jezeran
    jezeran 18:27 23.september 2021.

    Do konca pubertete ne cepite otrok, to je bedarija

  • kontrahan 17:09 23.september 2021.

    Bo za nekatere bolje, da ne probajo cepit otrok.

  • ciro 15:48 23.september 2021.

    Prej ste govorili, da se virus najbolj prenaša med starejšimi, sedaj bi pa kar naenkrat obdolžili otroke, da so glavni prenašalci. Res imamo super vrhunsko stroko, sami nadvrhunski strokovnjaki. Pa na kateri drogi ste.