Slovenija
33 ogledov

Cepljenje najcenejše v Ljubljani

10 odstotkov Slovencev je po ocenah IVZ cepljenih proti klopnemu meningitisu, pr Žurnal24 main
Klopi in bolezni. Cene odmerkov cepiv proti klopnemu meningitisu niso enotne. Še je čas, da se cepite.

Čeprav je priporočljivo, da se proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) cepite že pozimi, za to še ni prepozno, pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). “Če se cepite poleti, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitno raven protiteles,” pojasni Nuša Gantar z IVZ.

Obolelih vedno manj
Številke. Lani so diagnosticirali 166 primerov KME in 5.003 LB, sporočajo z IVZ, a podatki še niso dokončni. V primerjavi s sicer uradnimi podatki za leto prej se je število obolelih zmanjšalo.

Cepljenje proti KME je najcenejše v Ljubljani, in sicer na zavodu za zdravstveno varstvo, kjer boste za odmerek cepiva odšteli štiri evre manj kot v zdravstvenem domu. Cene se razlikujejo tudi po krajih.

Lanski klopi, težave letos
“KME letos še nismo imeli, limske borelioze (LB) pa, vendar niso prenešene od klopov letos, ampak lani,” pojasni Božena Kotnik Kevorkijan iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra. Podobno so nam sporočili tudi iz nekaterih drugih zdravstvenih ustanov, kjer prve okužbe s KME pričakujejo že ta mesec.

Diagnoz s KME je sicer največ poleti in zgodaj jeseni, saj obolenje nastopi po navadi dva ali tri tedne po ugrizu klopa, pove Kotnik Kevorkijanova. “LB pa so enakomernejše razporejene skozi vse leto, ker je inkubacijska doba lahko zelo različna,” doda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.