Slovenija
22 ogledov

Cepljenje največji bavbav

Otroci koprskih vrtcev bodo v četrtek preganjali strah pred zdravniki, cepljenje Žurnal24 main
Študenti medicine. Skozi igro poskušajo preganjati strah pred zdravniki.

Projekt že nekaj let izvajamo po različnih vrtcih; žal pokrivamo predvsem ljubljanske, ker so nam ti najdostopnejši ob časovnih omejitvah, predvsem zaradi naših obveznosti s predavanji in vajami. Da bomo obiskali Koper, smo se odločili zato, ker je primorska regija zapostavljena,” razlaga Tina Zupančič, ena izmed okoli 40 aktivnih članov projekta Medimedo, ki se ukvarja z delavnicami, prek katerih poskušajo pregnati otroški strah pred zdravniki.

Medimedo se bo v Kopru ustavil v četrtek, 5. maja, od 9. do 14. ure na Titovem trgu.

Vnaprej jih pripravijo
Priprave. Otroke, ki sodelujejo v projektu, v vrtcu na to pripravijo vnaprej, zato da bi bil ves dogodek čim zanimivejši tudi za najmlajše. Vrtcem v navodilih sodelovanja priložijo še slovarček z besedami, kot so bolnik, zdravnik, zobozdravnik, kirurg, stetoskop …

“Zdravijo” igrače
Ideja o tem projektu se je pojavila pred leti, ko so nemški študenti medicine opazili, da ima vse več otrok zelo negativen odnos do zdravnikov in zdravstvenega okolja na splošno. Medimedo pa je naš prevod za Teddy Bear Hospital,” pojasnjuje sogovornica, sicer študentka tretjega letnika medicine, in dodaja, da so ob zelo napornem študiju te delavnice pravzaprav nekakšen ventil za razbremenitev.

Otroci spoznajo pripomočke in metode, ki jih zdravniki uporabljajo, ne da bi bili sami pregledani, hkrati pa se dejavno vključujejo v “zdravljenje” svojih bolnih igrač.

Nekateri imajo travmatične izkušnje, ker imajo bolne starše ali druge sorodnike, in takrat nam povedo, da imajo tudi njihove igračke raka. Tedaj si je treba vzeti več časa, saj otroku ne moremo le reči, da bomo medvedku dali zdravilo in tako raka ne bo imel več, ker potem takoj sledi vprašanje, zakaj pa moj ati tega ne dobi,” pove Zupančičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.