Slovenija
58 ogledov

Cepljenje tudi proti novi gripi

Cepljenje bo stalo okoli 12 evrov. Kronični bolniki in starejši bodo plačali man Žurnal24 main
Prihodnji teden se začne cepljenje proti sezonski gripi. Cepivo vključuje tudi zaščito pred virusom nove gripe.

"Smiselno je, da se cepimo nekaj tednov prej, preden začne krožiti virus gripe," je povedala Alenka Kraigher z inštituta za varovanje zdravja, ki cepljenje priporoča vsem prebivalcem, predvsem pa starejšim ljudem, bolnikom s kroničnimi boleznimi ter majhnim otrokom in nosečnicam, saj so resnejši zapleti z virusno ali bakterijsko pljučnico, ki so lahko za bolnika usodni, pri teh skupinah verjetnejši.

Sestavljeno cepivo
Sezonsko cepivo vsebuje tri antigene virusov, za katere se predvideva, da bodo krožili v prihajajoči sezoni, vključno s sevom virusa nove gripe. "Nemogoče je natančno napovedati, kateri virusi bodo krožili," o prognozah širjenja virusov gripe pravijo na IVZ. "Predvideva se kroženje pandemskega virusa in še drugega virusa influence A ter tudi influence B. Zato je letošnje sezonsko cepivo tako sestavljeno." Starega cepiva proti pandemski gripi A (H1N1) ne bodo uporabili, ker obenem ne ščiti tudi pred sezonskima virusoma A (H3N2) in virusom influence B.

12 evrov za cepljenje
Cepljenje bo potekalo v zavodih za zdravstveno varstvo in v zdravstvenih domovih in ambulantah zasebnih zdravnikov ter nekaterih domovih za starejše občane. Cena cepljenja v zavodih za zdravstveno varstvo je 12 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa sedem evrov. Za zaščito pred okužbo je potreben en odmerek cepiva, za otroke, mlajše od 9 let, pa dva, in sicer v presledku enega meseca. Dojenčke pred šestim mesecem starosti ne cepijo.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Gripa je akutna virusna okužba dihal, ki se zelo hitro širi med ljudmi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih. V povprečju se vsako leto cepi okoli 160 tisoč ljudi, od tega približno polovica starejših od 65 let, kar je manj od povprečja v tujini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.