Slovenija
14108 ogledov

Čeprav vam partner da pooblastilo, nimate vseh pravic

par denar tablica bančna kartica
Čeprav se med posamezniki pogosto uporablja termin skupni račun, ko je govora o financah, pa formalno gledano to ne obstaja.

Imetnik računa je lahko le ena fizična oseba, ki pa lahko koga pooblasti za razpolaganje s sredstvi, ki so na računu. Pooblaščena oseba mora biti polnoletna in opravilno sposobna fizična oseba. 

Kdor ima odprt račun pri Novi Ljubljanski banki lahko ob otvoritvi računa ali kasneje pisno pooblasti enega ali več polnoletnih oseb. "Podpis pooblastitelja na pooblastilu mora biti overjen, razen če je pooblastilo dano v navzočnosti bančnega delavca. Pooblastilo velja do preklica, ukinitve osebnega računa ali smrti imetnika računa oziroma pooblaščenca na računu," pojasnjujeta Mateja Bogataj in Nataša Belcar iz Upravljanja ponudbe prebivalstva. 

Če imetnik računa umre, mora pooblaščenec prenehati poslovati z imetnikovim računom in o smrti obvestiti banko. Banka nato izvrši blokado računa. "V primeru smrti pooblaščenca mora imetnik računa to sporočiti banki in vrniti banki ali uničiti pooblaščenčevo bančno kartico," dodajata Bogataj in Belcar iz NLB. 

"V primeru odprtja transakcijskega računa mladoletni osebi velja, da pogodbo za odprtje transakcijskega računa v imenu mladoletne osebe (do 15. leta starosti) lahko sklene le zakoniti zastopnik (starš ali skrbnik). Po dopolnjenem 15. letu pa lahko transakcijski račun samostojno odpre tudi mladoletna oseba," o tem, kako poteka postopek v primeru mladoletnih oseb, pojasnjujejo v Novi KBM. 

NLB bančna kartica | Avtor: Anže Petkovšek NLB plačilna kartica Anže Petkovšek
Pooblaščenec nima enakih pravic

Pooblastila so zelo pogosta med zakonci in osebami, ki so v sorodstvenem razmerju, pravijo v NKBM. Pravice, ki jih ima pooblaščenec, se lahko od banke do banke rahlo razlikujejo. V Gorenjski banki tako pojasnjujejo, da ima pooblaščenec s splošnim pooblastilom enake pravice pri poslovanju z banko kot imetnik računa. Edina pravica, ki mu ne pripada je ukinitev računa. 

Pravice do ukinitve računa nimajo pooblaščenci niti pri NLB, Novi KBM, Sberbanki in Abanki. Običajno pooblaščenec nima niti pravice prenesti pooblastila na tretjo osebo, spreminjati podatkov na transakcijskem računu, na katerem je pooblaščen, in zaprositi za dovoljeno prekoračitev na tem računu. 

Uporabnik Abanke, ki je pooblaščenec, je tako pooblaščen za opravljanje plačilnih storitev z vsemi plačilnimi instrumenti, ki jih izbere sam. Odgovornost za plačilne transakcije pooblaščencev na računih nosi uporabnik računa, poudarjajo pri Sberbank. Pooblaščenec imetnika računa, odprtega pri njih, prav tako ne more zaprositi za izdajo plačilne oz. kreditne kartice. 

Pooblaščenec imetnika računa, odprtega pri NLB, lahko prejme svojo bančno kartico, s katero lahko posluje na bankomatu in na prodajnih mestih, opremljenih s POS terminalom. Pooblaščenec ima možnost odpiranja trajnih nalogov in nalogov za direktno obremenitev ter nalogov za posamezne obremenitve v breme osebnega računa imetnika. Prav tako lahko posluje z gotovino v poslovalnicah in dviguje čekovne blankete. 

Ne more pa, poleg že prej naštetih omejitev, izdajati menice plačljive v breme osebnega računa. Za nekatere druge posle mora pooblaščenec, če jih želi opraviti, pridobiti posebno pooblastilo. Posebno pooblastilo je tako obvezno v primeru sklepanja depozitne pogodbe v imenu imetnika računa, odrejanja priliva sredstev ali nakazila sredstev na morebitne varčevalne račune imetnika računa, dodajata Bogataj in Belcar. 

računanje par | Avtor: Profimedia Profimedia
Ponujajo paket družina

Ena od možnosti, ki jo uporabniki lahko izkoristijo, je poseben paket. V Abanki so oblikovali paket za zakonce/partnerje, imenovan Apaket družina. "Stranke se v okviru družine lahko povežejo v Apaket družina in tako izkoristijo določene ugodnosti. Po posameznem računu pa lahko komitent tudi pooblasti eno ali več oseb za opravljanje plačilnih storitev," možnost opišejo v Abanki. Kot pravijo, gre za zelo razširjen produkt med njihovimi komitenti. 

Apaket družina je namenjen za ožje družinske člane, od katerih ima vsaj en odprt osebni račun Aračun, Aračun senior ali Premium račun, drug družinski član pa ima odprt katerikoli osebni račun v Abanki. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
  • mirror 08:37 07.maj 2019.

    Od NLB čim dalje proč...