Slovenija
40 ogledov

Cerar bi imel sedem žensk

glasovanje o mandatarju Saša Despot
Miro Cerar bo poslancem jutri predlagal kandidate za ministre. Med njimi kar sedem žensk. Najbolj preseneča kandidatura bivšega šefa Komisije za preprečevanje korupcije. Novo vlado pa bomo predvidoma dobili prihodnji teden.

slovenija 30.09.2010, Goran Klemencic, Predaja poslov med obstojeèim in novim vo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič bo prevzel ministrstvo za pravosodje. V kabinetu notranje ministrice Katarine Kresal je bil državni sekretar, z mesta je odstopil po zapletih glede izvedbe projekta Nacionalnega preiskovalnega urada, vendar zanikal vedenje o povezavah med Katarino Kresal in Igorjem Pogačarjem. Njegova vloga ni pojasnjena. Na polovici je zaključil tudi mandat predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Celotna protikorupcijaka komisija je odstopila zaradi zakonodajnih omejitev zaradi katerih na področju omejevanja korupcije niso mogli doseči sprememb. Protikorupcijska komisija, ki jo je vodil je razkrila premoženje Janeza Janše in Zorana Jankoviča. 

Vzajemna | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ministrstvo za zdravje bo prevzela ekonomistka Milojka Kolar, nekdanja predsednica uprave Vzajemne še pred tem pa državna sekretarka na ministrstvu za finance v času, ko je bil minister Dušan Mramor. Je soavtorica programa SMC iz področja javnih financ, stranka SMC pa se je izrekla tudi glede obtožb, da je Kolarjeva z zamenjavo svojega zemljišča z zemljiščem ministrstva za zdravja prišla do poceni zazidljive parcele in jih označila za neosnovane. Kolarjeva velja za žensko, ki bi se bila sposobna zoprstaviti lobijem in izpeljati reformo zdravstvenega zavarovanja, ki je doslej ni uspela speljati vrsti ministrov za zdravje. Sprememba dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je ena od zavez nove koalicije, ki načrtuje, da bo s tem privarčevala 70 milijonov evrov. „Pomanjkanje denarja je v zdravstvu področje, ki ga je potrebno urediti. Kolarjeva se spozna na finančne tokove, dolga leta se je ukvarjala s proračunom in zagotovo ve, kako zatesniti luknje skozi katere uhaja denar. Njen hendikep je morda to, da še ne pozna dobro organizacije zdravstva,“ pravi prvi mož zdravstvene blagajne Samo Fakin.

Ervin Pfeifer | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Gospodarski minister naj bi postal Ervin Pfeifer, nekoč svetovalec Telekoma Slovenije. Nadzorniki Slovenskih železnic so ga pred pred tremi leti imenovali za generalnega direktorja holdinga, a ga agencija za upravljanje kapitalskih naložb ni potrdila. Kmalu po tem je postal tudi nadzornik v Elektru slovenije. Je ustanovni član Zaresa. Neuspešno je kandidiral za vodilna mesta v Petrolu, Intereuropi, Luki Koper in Zavarovalnici Triglav. Delal je v NLB, kjer je bil odgovoren predvsem za klestenje stroškov. .

Vesna Györkös Žnidar | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Vesna Györkös Žnidar iz SMC je po odstopu Bojana Dobovška postala najresnejša kandidatka za notranjo ministrico. Dobovšek, ki je bil po zmagi stranke SMC na volitvah prvi kandidat za notranjega ministra, po odstopu poudarja, da ni pripravljen biti minister za vsako ceno in da od svojih vrednot na področju boja proti proti korupciji in klientelizmu ne namerava odstopiti. Dobovšek ne komentira neuradnih informacij, da naj bi bil nezadovoljen z odzivom stranke glede delovanja Erika Kopača in Aleksandra Kešeljevića v času, ko sta kot nadzornika podjetja Infond Holding 3 in sodelovala pri menedžerskem prevzemu podjetja Iskra Avtoelektrika.

Vesna Györkös Žnidar je odvetnica, znana tudi iz procesa proti mariborskim vstajnikom, prijetim na Tretji mariborski vstaji. Na mestu notranje ministrice bo to tretja odvetnica (odvetnika sta bila tudi Katarina Kresal in Mirko Bandelj, oba sta mandat končala predčasno). "Seveda mora imeti notranji minister znanje iz prava, idelano pa je, če je dodobra seznanjen z delovanjem policije, posebej pa je pomembno, da spoštuje avtonomost policije. Doslej so bile glede tega namreč prakse različne," pravi Zoran Petrovič iz Sindikata policistov Slovenije.

Julijana Bizjak Mlakar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Juljana Bizjak Mlakar,  političarka in nekdanja poslanka SD, zdaj prihaja iz kvote Desusa in bo ministrica za kulturo. Bizjak Mlakarjeva je pobudnica in ustanoviteljica Gibanja za ustanovitev in izboljšanje javnega zdravstva in je zaradi zanjo spornih procesov privatizacije zdravstva izstopila iz SD. Prizadevanje za javno dobro v Društvu slovenskih pisateljev prepoznavajo kot pozitivno. "Z Bizjak Mlakarjevo smo se dobro pogovorili. S svojo obrambo RTV kot javnega zavoda je dokazala, da se zaveda pravic javnosti," pravi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, ki poudarja, da odprto pismo naslovljeno na mandtarja Mira Cerarja ni bilo uperjeno proti nobeni konkretni osebi, ki se je omenjala za ministra pač pa proti odnosu politike, ki ministre izbira "malomarno, samovšečno in z ozirom na osebne koristi." "Osebno na mestu ministra raje vidim politika kot pa človeka iz same stroke, ki ima za sabo ceh," še pravi Taufer.

<slovenija> 13.07.09 Boris Koprivnikar, novinarska konferenca Skupnosti so | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Boris Koprivnikar  je dolgoletni predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Kandidat  SMC bo prevzel ministrstvo za javno upravo. Koprivnikar je znan kritik financiranja javnih socialnih zavodov, ki kot poudarja, iz zdravstvene blagajne prejmejo premalo denarja za zdravljenje varovancev. Na številne načine, tudi z obupanim odprtim pismom, ki je predsednici vlade Alenki Bratušek poslal spomladi, se je zavzemal za sistemske spremembe glede oskrbe starejših in sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi. Komentarjev o tem, katerih so področij, ki bi se jih, poleg problematike domov za ostarele prioritetno lotil kot minister za javno upravo, do imenovanja ne želi dajati.

Stanka Setnikar Cankar naj bi postala ministrica za izobraževanje. Nekdanja dekanja ljubljanske fakultete za upravo je med šolniki neznana. "Stanka Setnikar Senčar doslej ni bila izrazito povezana z izobraževanjem. Njena glavna preokupacija je bila državna uprava," pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik siindikata šolnikov Sviz. "Po 20, 30 letih dela v šolstvu sem trdno prepričan, da je brez resnega poznavanja izobraževalnega sistema, ki je zapleten sistem, zelo težko uspešno voditi ta resor. Lahko pa kandidatka preseneti," pravi Štrukelj.

Ministrstvo za finance bo prevzel Dušan Mramor, nekdanji dekan ekonomske fakultete in minister v vladi Antona Ropa, ki je Slovenijo pripravljal na uvedbo evra.

Ministrstvo za obrambo bo prevzel Janko Veber, predsednik državnega zbora v prejšnjem sklicu.

Minister  za infrastrukturo bo vodja projekta ljubljanske soseske Mostec Peter Gašperšič, ki je trenutno vodja sektorja za vode na ministrstvu za okolje in prostor. Tega bo odslej vodila Irena Majcen, zdaj vodja oddelka za okolje in prostor ter promet in zveze na upravni enoti Slovenska Bistrica. Majcnova je bila tudi bistriška županja.

Zunanje ministrstvo bo še naprej vodil Karl Erjavec, Gorazd Zmavc bo odgovoren za Slovence po svetu. Dejan Židan bo ponovno minister za kmetijstvo, Anja Kopač Mrak bo vodila ministrstvo za delo.

Cerar bo listo kandidatov za ministre v DZ vložil jutri, nato bodo stekla zaslišanja pred pristojnimi odbori DZ. Če bodo kandidati uspešno prestali zaslišanja, bodo poslanci na izredni seji glasovali o listi. S potrditvijo ministrov bo imenovana 12. slovenska vlada.

Komentarjev 7
  • Bedanc 13:56 09.september 2014.

    Ccc Cerar imeti 7 žensk, je pravi logistični zalogaj. Kakšn dan je še ena preveč (jk). Tako se zmenimo , za začetek ena, po potrebi dodajamo ;) Bigamija ni rešitev.

  • Senior 16:50 08.september 2014.

    Najbrž se držijo pregovora: "Ziher je ziher in v breg žlajfajo".

  • Janez_53 16:40 08.september 2014.

    Očitno ti ni znano, da so za celotni postopek nastajanja nove vlade ZAKONSKO DOLOČENI ROKI. Bivša vlada je v tem času poravljala vsa najnujnejša opravila.