Slovenija
42 ogledov

Cerar bo imel še štiri nova ministrstva

glasovanje o mandatarju Saša Despot
Poslanci so podprli zakon o vladi, s katerim se število ministrstev zvišuje na 17, kar pa še zdaleč ni največ doslej.

Državni zbor je sprejel novi zakon o vladi, ki povečuje tudi število ministrov. Zakon je podprlo 49 poslancev, 8 pa jih je glasovalo proti. Pri glasovanju je sicer bilo navzočih 66 poslancev.

Brez spremembe tega zakona Miro Cerar ne more predlagati svoje vladne ekipe. Doslej smo imeli 13 resorjev, po novem zakonu pa jih bo 17. Dva resorja pa sta po besedah SMC predvidena le na "zalogo", če bi se izkazalo, da ju vlada pri operativnem delovanju potrebuje. Predlagatelji so med razlogi za uveljavitev zakona navajali povečanje učinkovitosti vlade.

Skrbi jih povečanje stroškov

Da ne podpirajo preoblikovanja vlade so navedli v stranki SDS, NSi in ZL. V Združeni levici so povedali, da nasprotujejo predvsem ministrstvom brez listnice, zato so napovedali, da se bodo vzdržali glasovanja. V stranki NSi so izpostavili povečanje stroškov, ki naj bi jih povečanje ministrstev povzročilo. Navedli so, da naj bi bili stroški javne uprave tako povečali za pol milijona evrov. Tudi SDS najbolj skrbi prav povišanje stroškov, tudi zato so k zakonu predlagali amandma, ki bi zmanjšal število ministrstev. Amandma ni bil sprejet.

Cerar ne bo rekorder

V zadnjim obdobju je bil rekorder z največjo ministrsko ekipo Borut Pahor, ki je imel 18 ministrov, naslednji mandat jih je imela vlada pod Janezom Janšo le 12. Doslej največja pa jih je bila sicer druga vlada Janeza Drnovška, ki je imela kar 20 ministrskih stolčkov. Kot smo že poročali, slovenske vlade glede razporejanja ministrstev ne vodijo nikakršne skupne politike in praviloma niti ne spremljajo učinkov zmanjševanja ali povečevanja njihovega števila.

O ministrskih imenih naj bi se koalicijski partnerji morali še dokončno uskladiti. Pri razdelitvi ministrstev med koalicijske partnerice SMC, SD in Desus pa naj bi odoločila tudi izbira evropskega komisarja. V Desusu so namreč že jasno povedali, da bodo v primeru, da komisarka postane članica SD Tanja Fajon, zahtevali več ministrskih mest.

Komentarjev 4
  • Bedanc 15:38 29.avgust 2014.

    Po domače; "Kmet Janez ima 10 krav, hrane ima samo še za 10 dni. Ker Janez ne ve, ne zna in posledično nima pojma o kmetovanju, kaj šele o govedu... On kupi še 4 dodatna teleta. Vprašanje; "Kaj je narobe z Janezom?"

  • jaki 12:43 29.avgust 2014.

    ministrstvo, butec!

  • Avatar čavez
    čavez 10:51 29.avgust 2014.

    Eno od teh bo ministerstvo za arestante.