Slovenija
18 ogledov

Cerar bo še ta teden klical Junckerja

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Bodočega predsednika vlade Mira Cerarja zanima, kaj si o kandidatih za evropskega komisarja iz Slovenije misli njihov morebitni novi šef v Bruslju.

Mandatar Miro Cerar se želi o postopku izbire treh kandidatov za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije čimprej pogovoriti s skorajšnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.  Cerar bo zato Junckerja poklical že v naslednji dneh. Največja stranka prihodnje vladajoče koalicije, Stranka Mira Cerarja (SMC), je namreč vstop Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) v bodočo koalicijo zavrnila med drugim tudi zato, ker dosedanja vlada kot kandidatko za evropsko komisarko predlaga tudi Alenko Bratušek, zaradi česar postopek izbire kandidatov zdaj preverja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Lahko kliče Junckerja, ko bo postavil vlado

Cerarja zato zanima, kaj si Juncker misli o dosedanjem postopku izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. V SMC so prepričani, da za neposredne in uradne stike z bodočim predsednikom komisije ni več nobenih ovir, saj je bil Cerar tudi uradno potrjen za mandatarja, ki bo sestavljal 12 slovensko vlado.

Manj navdušeni so v ZaAB, saj so prepričani, da si Slovenija nikakor ne bi smela privoščiti preklica seznama kandidatov, ki ga je trenutna vlada že poslala v Bruselj. Obrambni minister v odhodu Roman Jakič, ki prihaja iz vrst ZaAB, sicer priznava, da ima Cerar zdaj pravico navezati stike z različnimi mednarodnimi institucijami. "Upam le, da bodo njegovi kontakti z Evropsko unijo (EU) tako dobri, kot so kontakti predsednice vlade v odhodu. Šele, ko bo nova vlada imenovana, pa bo Cerar seveda lahko sprožil vse postopke preklica ali spremembe vladnih sklepov, ki so bili narejeni v preteklosti," pravi Jakič.

Na pravila izbire evropskih komisarjev pa da ni mogoče vplivati, komisarje pa ne glede na vse izbira Juncker.  Prav Juncker pa je države članice EU pozval naj za zasedbo položajev v Evropski komisiji predlagajo čim več žensk.

"Bili so odpoklici oziroma umik kandidatov na predhodnih predstavitvah, ko se je izpostavila njihova nekompetentnost ali pa so jim kaj našli. Da bi nekdo, država, post festum odpoklicala listo ali kandidata, bi bilo pa nevsakdanje. Žalostilo me bo, če bomo notranjepolitično sesuli priložnost, da bi Slovenija dobila eno od vidnejših mest v Evropski komisiji,"je prepričan Jakič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.