Slovenija
14 ogledov

Cerar časa za KPK še ni imel

Miro Cerar Anže Petkovšek
Zdajšnja protikorupcijska komisija vztraja tudi brez sprememb, zaradi katerih je odstopila prejšnja. Cerar pa za komisijo in njene ukrepe zaenkrat še ni imel časa.

"Pravna država,“ je najverjetneje odgovor na skorajda vsa vprašanja, ki jih je mogoče zastaviti Stranki Mira Cerarja in prav zato je morda še toliko bolj čudno, da se Miru Cerarju v mesecu dni svojega načelovanja vladi še ni uspelo sestati s protikorupcijsko komisijo.

kpk2 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Cerar je s koalicijskimi partnerji namreč tudi v koalicijski pogodbi zapisal, da je ena izmed prioritet v državi ničelna toleranca do korupcije, napoveduje celo "odločen boj", spremembo zakonodaje in uvedbo kodeksov.

Obljubil preiskavi šestega bloka in bančne luknje

Pet mesecev je od padca prejšnje vlade, še enkrat več od odstopa prejšnjega senata protikorupcijske komisije, ki je odstopil rekoč, da ne morejo nič več ukreniti, ker potrebujemo nujne spremembe na področju boja zoper korupcijo. Pod vodstvom Gorana Klemenčiča je senat pripravil 15 točk, ki bi jih morali sprejeti za lažji boj s korupcijo. V nekaj manj kot enem letu je bila v celoti uresničena le ena sama, in sicer sprejem novega Zakona o slovenskem državnem holdingu. Delno je uresničena še točka sprejema novele Zakona o dostopu informacij javnega značaja, a je izvajanje dela ustavno sodišče zadržalo. Izmed navedenih točk pa se je koalicija doslej jasno zavezala le ustanovitvi transparentne preiskave šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in bančne luknje, ki pa bi jo zaradi hitenja skorajda pozabili vključiti.

"Nekateri nekatere ukrepe že izvajajo"

Zdajšnja komisija z Borisom Štefanecem na čelu, ki več kot očitno tarejo notranje razprtije, sicer pravi, da delijo mnenje prejšnje komisije, da so ukrepi potrebni, a očitno ne tako močno, da brez njih ne bi mogli delovati. So pa odgovorili, da se je "komisija za preprečevanje korupcije že pod vodstvom sedanjega senata s svojimi strokovnimi sodelavci aktivno vključila v izvajanje Programa ukrepov Vlade RS, ki ga je pripravila prejšnja vlada in v katerega je vključila tudi že navedenih 15 ukrepov". Dodajajo še, da so "nekatere od predlaganih 15 ukrepov že začel uresničevati v obliki različnih aktivnosti in pri različnih državnih organih in službah". So pa zaskrbljeni, kako bodo nadaljevali z uresničevanjem ukrepov, ker se s Cerarjem še niso uspeli srečati.

Komentarjev 1
  • valerijakregar 19:27 18.oktober 2014.

    saj je jasno.glavnega "zaviralca" napredka , IJJ ni več.ko vas j**e !še najmanj cmerar !sedaj je vse pod kontrolo "naših" !vsi na kpk so sedaj le še urad, za "gubljenje vremena".