Slovenija
24 ogledov

Cerar do Kolizeja nevtralen

Miro Cerar ne želi, da bi ga povezovali s Civilno iniciativo za Kolizej, in poud Žurnal24 main
Civilna iniciativa, ki nasprotuje rušenju, o referendumu (še) ne razmišlja.
O referendumu še ne razmišljamo, ker nimamo na voljo potrebnega denarja.
Leo Šeško

Vlada se še ni odzvala na poziv za razglasitev Kolizeja za spomenik državnega pomena in za njegovo razlastitev, je povedal Leo Šešerko iz Civilne iniciative za Kolizej (CIK). Se pa je po njegovih besedah oglasil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), "ki je želel, da mu pošljemo predlog odloka o razglasitvi Kolizeja za spomenik državnega pomena, ki ga je pripravil profesor Miro Cerar z ljubljanske pravne fakultete". Kot smo pisali, je CIK v sredo pozvala predsednika vlade Boruta Pahorja, naj prepreči rušenje Kolizeja.

Distanciranje
Miro Cerar je poudaril, da ni član CIK, delovni osnutek odloka pa jim je pripravil na njihovo prošnjo v obliki pravne pomoči. “Nisem se opredeljeval glede vsebine njihovih pobud oziroma zahtev glede Kolizeja,” je dejal in ponovil, da jim je “le tehnično-pravno pomagal oblikovati odlok”. Cerar ne želi, da bi ga s CIK kakorkoli povezovali.

Zbiranje podpisov
V CIK so za zaščito Kolizeja zbrali deset podpisov strokovnjakov (Andrej Hrausky, Miha Dešman, Lučka Ažman, Fedja Košir ...), zbiranje podpisov pa bodo nadaljevali. Podpise bodo posredovali vladi; če se ta ne bo odzvala, se bodo obrnili na poslance državnega zbora ter evropske poslance, mestne svetnike in vse, “ki niso pripravljeni dovoliti kulturne devastacije najdragocenejših spomenikov v mestu”, pravi Šešerko. O zbiranju podpisov za razpis referenduma o Kolizeju za zdaj ne razmišljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.