Slovenija
26 ogledov

Cerar in Juncker v prijateljskem vzdušju

Miro Cerar in Jean-Claude Juncker Reševalni pas/Twitter
Srečanje Cerarja z Junckerjem je bilo konstruktivno, minilo je v prijateljskem vzdušju.

Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja s predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem je bil "konstruktiven in prijateljski prvi vljudnostni obisk slovenskega premierja", je sporočila tiskovna predstavnica komisije Natasha Bertaud. 

Čeprav je po srečanju predsednika komisije s predsednikom vlade članice EU običajna skupna izjava za javnost, Juncker po sestanku s Cerarjem ni stopil pred novinarje. Na sploh se predsednik komisije od izbruha luksemburške davčne afere ne pojavlja pred mediji.

Protipoplavni ukrepi in železniški križ

Premier Cerar je Junckerju o načrtovanem 300-milijardnem naložbenem projektu izpostavil nekaj konkretnih projektov, ki jih želi vključiti Slovenija, zlasti ukrepe za protipoplavno zaščito in posodobitev železniškega križa, vključno z gradnjo drugega tira.

"Izpostavil sem ukrepe na področju preprečevanja poplav v Sloveniji," je poudaril Cerar. To je po njegovih besedah tudi infrastrukturno vprašanje, pri čemer bi lahko z evropskimi sredstvi veliko pripomogli k temu, da v prihodnje preprečimo takšne poplave in učinke drugih vremenskih neprijetnosti.

"Posebej sem izpostavil tudi velik pomen posodobitve železniškega sistema v Sloveniji. To bi imelo številne dobre učinke, tudi okoljevarstvene in gospodarske. Če bi bil zgrajen drugi tir, bi lahko povezali luko Koper s Srednjo Evropo," je prav tako poudaril Cerar. Ta projekt je po njegovih besedah pritegnil veliko zanimanje Junckerja. Pri načrtih za posodobitev železniškega sistema je sicer po Cerarjevih besedah govora o različnih možnostih financiranja iz evropskih sredstev, ne samo v sklopu omenjenega naložbenega projekta. O obsegu sredstev je po njegovih navedbah prezgodaj govoriti.

O slovenskem prostoru, ki da se stabilizira

Cerar je izpostavil, da je v pogovoru z Junckerjem nakazal, da je slovenska vlada ambiciozna, da želi preboj ter da želi z dodatnimi multiplikativnimi učinki prispevati k oživljanju gospodarstva in varstvu okolja.

Premier je povedal, da sta se z Junckerjem na kratko pogovarjala tudi o razmerah v Sloveniji, pri čemer je pojasnil, da se slovenski politični prostor stabilizira in da izvajajo vse ukrepe, ki zagotavljajo finančno konsolidacijo ter bodo prinesli stabilizacijo in izhod iz krize. Juncker je po njegovih besedah izrazil popolno razumevanje za te procese.

Pomembna tema v tem kontekstu so proračunski načrti evrskih članic, ki jih mora Evropska komisija oceniti do konca meseca. Cerar je danes ponovil, da od komisije pričakuje potrditev, da je slovenski finančni načrt za leto 2015 ustrezen. "Za zdaj ni nobenih signalov, ki bi kazali nasprotno," je dejal.

Premier je danes v pogovoru z Junckerjem v povezavi s tem izpostavil, da želi biti Slovenija enakopravno obravnavana glede proračunskega primanjkljaja in drugih finančnih oziroma fiskalnih meril. "Ne moremo pristati na dvojna merila, da bi bile večje države obravnavane drugače kot manjše," je poudaril.

Juncker je po njegovih besedah to sprejel z razumevanjem in zatrdil, da si bo tudi sam prizadeval za to, da dvojnih meril ne bo. "Bo pa prihodnost pokazala, koliko bo Evropska komisija pri tem uspešna," je menil slovenski premier in v primeru dvojnih meril napovedal ustrezen odziv.

Juncker je miren

Cerar in Juncker sta se dotaknila tudi luksemburške davčne afere, ki pa je po besedah predsednika slovenske vlade nista podrobno analizirala, ker sta obravnavala več drugih pomembnih tematik. Na vprašanje, ali se mu je zdel Juncker kaj na trnih, je Cerar odgovoril, da je predsednik komisije deloval zelo umirjeno in prepričljivo.

"Mislim, da ima jasno vizijo. Ne glede na situacijo, ki se dogaja, sem prepričan, da se zaveda, da potrebujemo močno in učinkovito komisijo. Tudi jaz želim, da bi se to dogodilo, zato upam, da ta situacija ne bo povzročila kakšnih drugih procesov," je dejal Cerar.

Komentarjev 3
  • maresem 20:44 11.november 2014.

    Kaj pa je ambicioznega... a zategovanje pasu na zadnjo luknjo.... eni še te nimajo več.

  • ennanova 19:53 11.november 2014.

    Cerar za duhovno prenovoDogajajo se čudne zadeve. Predsednik vlade poziva ljudstvo k duhovni prenovi. Navajeni smo, da k temu poziva papež, a sedanji papež je v primerjavi s Cerarjem komunist. Cerar novači bankirje, ekonomiste in finančnike, da bi rešili ...prikaži več kapitalizem, ljudem ne ponuja …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1956-cerar-za-duhovno-prenovo

  • Xerxes 18:21 11.november 2014.

    Če smo pametni se lahko kaj naučimo; govorimo o Evropi, delajmo za svojo državo. Zakaj ne bi pritegnili podjetij k nam, kot to dela Liechenstein, Jersey, Guernsey? Ker smo bolj papeški od papeža. In krpamo tuje luknje (Grško, da ne ...prikaži več bo izgub v nemškoh in francoskih bankah). Spotoma pa še prodamo podjetja, ki so monopolna, del infrastrukture in prinašajo dobiček