Slovenija
4722 ogledov

Cerar in Tusk o Zahodnem Balkanu in migracijah

Miro Cerar Saša Despot Miro Cerar
Cerarja skrbi povečano število migrantov na t. i. balkanski migrantski poti.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, na delovnem obisku gosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. V skupni izjavi sta izpostavila potrebo po potrditvi evropske perspektive držav Zahodnega Balkana. Po ocenah Cerarja smo v prelomnem obdobju, v katerem se bomo morali "skupaj odločiti, ali bomo države Zahodnega Balkana dokončno integrirali v EU in evroatlantske povezave ali pa nam to ne bo uspelo in bodo te države ubrale svojo pot". Sam se je jasno zavzel za prvi scenarij.

Tudi Tusk je poudaril, da mora EU vrh z državami Zahodnega Balkana, ki bo sredi maja v Bolgariji, izkoristiti predvsem za to, da ponovno potrdi evropsko perspektivo regije. Hkrati je treba po njegovih besedah konkretno izboljšati medčloveške, digitalne in infrastrukturne povezave s temi državami in znotraj njih.

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ključen je pravočasen odziv

Prizadevati si je treba tudi za krepitev sodelovanja na drugih področjih skupnega interesa, kot so migracije in varnost. "Varnost na Balkanu pomeni varnost v Evropi," je izpostavil predsednik Evropskega sveta.

Cerar je glede tega izpostavil potrebo usklajenem pristopu EU na področju migracijske in azilne politike. Izpostavil je zaskrbljenost nad dejstvom, da se število migrantov na t. i. balkanski migrantski poti znova opazno krepi. "Potrebujemo skupen in pravočasen odziv," je poudaril.

Sredstva se bodo zmanjšala

Sogovornika sta se dotaknila tudi večletnega finančnega okvira EU. Cerar je izrazil razumevanje, da se bo po izstopu Velike Britanije iz EU obseg sredstev, tudi za Slovenijo, nekoliko zmanjšal. "Ne bomo pa pristali na kakršno koli drastično zmanjšanje sredstev," je poudaril. Dodal je, da mora biti to zmanjšanje "razumno, postopno in takšno, da se lahko Slovenija še naprej razvija in živi, kot smo zastavili".

Poleg tega je premier na pogovorih Tuska seznanil z dogajanjem na področju implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Donald Tusk | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tusk: Slovenija je zgodba o uspehu

Kot je Cerar povedal v izjavi za medije, je predsedniku Evropskega sveta predstavil notranjepolitično situacijo v Sloveniji, ki se že pripravlja na volitve. "Zagotovil sem mu, da bo Slovenija v tem času, ko vlada vodi tekoče posle, ohranila politično in ekonomsko stabilnost, vse zadeve pa bodo normalno funkcionirale," je povedal in dodal, da lahko Evropa tudi v tem času računa na Slovenijo.

Tusk, ki je svojo izjavo prav tako v celoti podal v slovenščini, je Cerarja označil za "trdnega Slovenca in odgovornega Evropejca". "To pa vas dela izjemno zahtevnega, vendar tudi konstruktivnega partnerja," je poudaril. Dodal je, da je Slovenija pod Cerarjevim vodstvom "postala zgodba o uspehu, to je stabilna in zanesljiva država".

Cerar in Tusk sta se že odpravila v Piran, kjer bo premier svojega gosta gostil na delovni večerji. Kot je povedal predsednik slovenske vlade, bosta tam spregovorila tudi o prihodnosti evropske in monetarne unije, azilni politiki, enotnem digitalnem trgu ter izstopu Velike Britanije iz EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • maresem 07:26 07.maj 2018.

    Skrbelo bo še marsikoga, ne samo Cmeravca. Bagra, ki zagovarja multi-kulti je kar množična, vključno s švabsko kuzlo, ki je začela to invazijo.

  • miki1234 06:24 07.maj 2018.

    LOL "Slovenija je postala zgodba o uspehu". Jaz bi tole opisal bolj kot zgodbo socialne šibkosti, podpovprečne zdravstvene oskrbe, neenakopravnosti, korupcije in nesposobnih vladnih uslužbencev.

  • Antonio 23:19 06.maj 2018.

    Kaj skrbi Cmerarja... nastavil si je položaj na Faksu, kjer ima plačano delo+nadure+pripravljenost...fak...Itaq ve d bo popušil volitve...zato je pa vedno Bramorja pa Semoliča podpiral.... ajd študentje....nesite pravnika ven, pa etika in morala...marš prasec...