Slovenija
778 ogledov

Cerar: Iz Venezuele bomo skušali prepeljati vse prosilce

Venezuela Epa
V Venezueli živi med 500 in 600 Slovencev, za repatriacijo jih je doslej zaprosilo 55

"Slovenija  bo storila vse, da iz Venezuele čim prej pripelje 55 oseb slovenskega porekla, ki so za to zaprosile," je na odboru za zunanje zadeve danes zagotovil minister za zunanje zadeve Miro Cerar. Število prošenj za repatriacijo oseb slovenskega porekla iz meseca v mesec narašča, v začetku leta je za repatriacijo zaprosilo 17 oseb, zdaj jih je 55. Cerar pravi, da bodo skušali prepeljati vse prosilce, razen, "če ne bodo obstajali kaki zakonski zadržki". 

Slovenija Število prošenj za preselitev iz Venezuele v Slovenijo narašča

Vlada je konec avgusta začela pripravljati delovni načrt repatriacije. Za nastanitev repatriranih oseb pa lahko vlada ustanovi dom za priseljevanje, kjer repatriranim osebam in njihovim ožjim družinskim članom zagotovi bivanje in prehrano. Repatrirane osebe, ki nimajo zagotovljenih dohodkov in drugih prejemkov vsaj v višini minimalnega dohodka, so upravičene tudi do denarne pomoči.

V Venezueli živi med 500 in 600 oseb slovenskega porekla

Delovna skupina, ki jo vodi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ima 30 dni časa za pripravo vsega potrebnega za repatriacijo, torej delovnega načrta, po katerem jo bodo izvedli. Zagotovljena imajo tudi finančna sredstva. Po podatkih urada v Venezueli živi okoli 500 do 600 oseb slovenskega porekla, po podatkih notranjega ministrstva pa 335 slovenskih državljanov.

Poslanec NSi Jožef Horvat je danes izrazil čudenje, da Slovenija še nima delujočega sistema repatriacije kljub sprejemu ustreznega zakona v času vlade v letih 2004-2008. Horvat meni, da bi razmere v Venezueli terjale čimprejšnje ukrepanje. Cerar opozarja, da gre za pereče vprašanje in dodal, da je repatriacija prioriteta vlade. Tudi sam si želi, da bi zadeve potekale hitreje, a opozoril, da gre za zapletene postopke, ovira pa so tudi razmere v Venezueli in omejene možnosti komuniciranja s Slovenci.

 

Komentarjev 9
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 21:59 18.september 2019.

    Tja,ko se rešijo Slovenci iz Venezuele se sliši do neba,da bi pa pomagali bezdomcem iz parka pa ni interesantno,ker nihče ne sliši in se nemorejo hvalit,ane gospodič Cerar. Sama beda ste v vladi.

  • matermila 14:02 18.september 2019.

    Ne vidim problema za teh 47 "Slovencev",ko pa hranimo na tisoče ilegalcev,ki tu nimajo pravzaprav kaj početi.Cerar,kje je problem?

  • sam50 13:10 18.september 2019.

    Kar precej Slovencev,ki so obubožani in nimajo za osnovno preživetje ,čeprav so pokojnino zaslužili z delom na domačih tleh,država enostavno ignorira in je zanje slepa in gluha-po drugi strani pa bomo za vsako ceno v domovino uvozili Slovence,ki niti ne ...prikaži več vedo kje je Slovenija-naj si jih Cmerar kar domov pelje,bodo lepo skrbeli zanj....