Slovenija
6366 ogledov

Cerar izstopil iz SMC. "To ni več moja stranka."

Miro Cerar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko
Zunanji minister Miro Cerar je napovedal, da izstopa iz stranke SMC.

"Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja in sem zanjo zastavil svoje ime," je ob napovedi izstopa iz SMC dejal Miro Cerar, čigar ime je stranka nosila ob ustanovitvi. "SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra. Razen če z "modernostjo" razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru; s "centrom" pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč." 

Cerar je v izjavi zapisal, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da bi delali dobro za Slovenijo ter varovali socialno-liberalne vrednote in vladavino prava. "V polnih štirih letih vodenja vlade je SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem," je izpostavil.

"Danes žal SMC ni več moja stranka. Ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot. Ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe: ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk. Ker so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil," je očital stranki.

Cerar je poslance pozval, da začnejo misliti s svojo glavo. "Če se to ne zgodi, pozivam člane in članice, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC - demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži - da teh vrednot ne izdaja in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranke modernega centra. Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti," je bil jasen. 

Realist sem, zato vem, da bodo celo to mojo načelno odločitev poskušali diskreditirati. Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.

V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke.

Miro Cerar

Počivalšek stranko popeljal v desno vlado

Spomnimo, svet stranke SMC je prejšnji teden podprl vstop v vlado pod vodstvom Janeza Janše. Odločitev je podprlo 25 članov, proti je bil poslanec Jani Möderndorfer. Predsednik stranke Zdravko Počivalšek je dejal, da sta zmagala dialog in razum.

Leta 2014 je SMC na volitvah v državni zbor dobila kar 34,49 odstotka glasov in v parlamentu zasedla 36 poslanskih sedežev, Cerar pa je postal predsednik 12. slovenske vlade. Volilni rezultat je SMC predlani krepko poslabšala, saj so osvojili le 10 poslanskih mest.

Septembra lani je na mesto šefa stranke prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek, Cerar pa je ostal častni predsednik.

Na začetku februarja je iz SMC odstopila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 40
  • McClain 06:48 03.marec 2020.

    tako je če stranko delaš 14 dni pred volitvami in niti po imenu ne poznaš ljudi v njej. To pe je res "moja stranka", mhm

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 17:55 02.marec 2020.

    Cerar pri povedanem pozablja, da so "njegovi volivci" volili LMŠ in da bi stranka na predčasnih volitvah verjetno dosegla slabši rezultat, saj je zlezla v krog levo preveč enakih strank ali ideologij. Počivalšek je raztegnil predvolilno kampanijo za 2 leti ...prikaži več in pol, stranko bo nazaj posidral na levo-desno sredino (LDS), kjer se je že pred časom, ko je tudi LMŠ zavila globoko v levo nastalo veliko prostora. S tem nagovarja telo, ki do sedaj ravno zaradi pretirane politizacije prostora ni volilo.

  • McClain 15:11 02.marec 2020.

    BOlj smotrno in etično bi bilo oditet po zadnjih volitvah, ko ste zgrmeli iz 35% na 10 ali koliko že, sploh pa po evropskih, ko ste zginili iz političnega prizorišča, kot že nekaj muh enodnevnic pred tem.