Slovenija
3479 ogledov

Cerar izvisel, pokvaril se mu je falcon

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol
1/2
Boštjan Tacol
Voditelji članic EU so se sinoči zbrali v Tallinnu na neformalni večerji o prihodnosti Evrope, na kateri je slovenski premier Miro Cerar manjkal.

Zaradi okvare falcona sta na srečanju manjkala slovenski in španski premier. Miro Cerar zaradi okvare falcona, Mariano Rajoy pa zaradi katalonskega referenduma.

Večerje se je udeležila je tudi britanska premierka Theresa May, čeprav naj bi šlo za razpravo o prihodnosti unije brez Britanije.

Voditelji so večerjali v palači Kadriorg v okrožju z enakim imenom, ki v estonščini pomeni "Katarinina dolina". Baročno palačo, v kateri je danes več muzejev, je zgradil ruski car Peter Veliki za carico Katarino I.

Neformalna večerja je potekala pod vtisom nemških volitev, ki so oslabile kanclerko Angelo Merkel in okrepile skrbi zaradi vzpona populizma, vizije francoskega predsednika Emmanuela Macrona za prihodnost ter ne preveč spodbudnih sporočil po koncu četrtega kroga pogajanj o brexitu.

Negotovost po nemških volitvah sproža vprašanji, kolikšna je sploh moč nemško-francoskega motorja in kako uresničljive so velikopotezne napovedi o novem zagonu po volitvah v najvplivnejši članici unije.

Nemška kanclerka in francoski predsednik sta imela pred večerjo dvostransko srečanje, pred katerim je Merklova v prvem vsebinskem odzivu na Macronov govor izpostavila, da druži Nemčijo in Francijo "široko strinjanje" glede reforme EU.

Ob robu vrha je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP predvideno tudi dvostransko srečanje Mayeve in poljske premierke Beate Szydlo o brexitu, pri čemer v poljski vladi ocenjujejo, da obstaja zaradi temeljnih razlik med EU in britansko stranjo tveganje resne pogajalske krize.

Miro Cerar | Avtor: EPA EPA

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki bo vodil razpravo, je poskušal v pismu voditeljem pred večerjo postaviti okvir zanjo - dogovor na prvem vrhu brez Britanije pred letom dni v Bratislavi, ko so se osredotočili na migracije, varnost ter gospodarske in socialne teme, ker to državljane najbolj skrbi.

V ospredje se je prebil niz konkretnih vprašanj, na primer napoteni delavci, odnosi s Turčijo, solidarnost v begunski krizi in prihodnost schengna, potem ko je Evropska komisija v sredo predlagala reformo, ki bo omogočila nadaljevanje notranja nadzora.

Slovenija v razpravi o prihodnosti Evrope zavzema stališče, da je treba od razprav preiti k odločitvam in se osredotočiti na konkretne rešitve v prid državljanom, da je unija skupaj močnejša, da so potrebni dialog in pametni kompromisi ter da se za nobeno ceno ne sme odstopati od temeljnih vrednot in načel EU.

Poleg tega Slovenija zastopa prepričanje, da v uniji vladavina prava ni izbira, temveč obveza, kar je v govoru o stanju unije izpostavil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ter izraža cilj, da ostane v najbolj povezanem delu unije.

Jean-Claude Juncker  | Avtor: EPA/STEPHANIE LECOCQ EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ta stališča bi na neformalni večerji zastopal premier Cerar, ki pa zaradi okvare vladnega letala potuje v Tallinn z redno letalsko povezavo in se bo udeležil le petkovega digitalnega vrha. Države na takšnih srečanjih ne more zastopati nihče drug kot voditelj.

Večerji bo danes sledilo celodnevno zasedanje, ki naj bi bilo povsem osredotočeno na digitalne teme. Namen gostiteljev je spodbuditi razvoj unije na tem področju, tako da si ta do leta 2025 zagotovi mesto v prvi digitalni ligi.

Čeprav uradno vsaj za zdaj ni predvidenih nobenih dvostranskih sestankov slovenskega premierja Cerarja, je ob robu zasedanja v Tallinnu pričakovati neformalne pogovore v povezavi z arbitražno odločbo o meji s Hrvaško.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 11:58 30.september 2017.

    cmeravi fantek, veliki up iz murgel si je za začetek mandata omislil nov bmw, in to konkretnega, po svetu se pa fura s falconom, ki tudi spada v višji razred, in ne more se on vozit z navadnim audijem, kot ...prikaži več vsi ministri, in ne more po svetu potovat preko rednih linij, to je tako kot če bi se vozil naokoli z avtobusom ali z vlakom ... lahko se gre hohštaplerja, ampak žal v svojem mandatu nima nič za pokazat ... po naslednjih volitvah bo spet navaden državljan, ali pa tudi ne

  • Dusan Kokalj 14:38 29.september 2017.

    Končno pa naj bo doma saj tako ni nobene koristi

  • Dusan Kokalj 14:37 29.september 2017.

    Pa kaj se ta Cmerar ne zna peljati z redno linijo