Slovenija
142 ogledov

Cerar: Kemis bo moral odgovarjati

Kemis Anže Petkovšek
Predsednik vlade Miro Cerar ugotavlja, da je ob požaru v Kemisu na Vrhniki prihajalo do nesporazumov, kratkih stikov ter da je bilo obveščanje prebivalcev na Vrhniki slabo. Ravnanje Kemisa, ki ne ve, kateri odpadki so zgoreli, ocenjuje kot nedopustno.

"Pogovarjal sem se z ljudmi, ki so imeli polno vprašanj. Obveščanje mora biti dobro. Danes sem zahteval, naj se razišče odgovornost za dogodek."

Cerar na Vrhniki | Avtor: Instagram Instagram
Cerar, ki je včeraj obiskal Vrhniko z videnim in slišanim ni bil zadovoljen. Med prebivalci je zaznal negotovost in strah. "Šel sem na teren in ugotovil, da so imeli ljudje žal občutek, da so bili o dogajanju v tem primeru prepozno obveščeni," pravi Cerar, ki ugotavlja, da je očitno prišlo do slabega obveščanja ali kratkega stika. "Ljudje niso dobili dovolj informacij o dogajanju in to se v prihodnje ne sme več zgoditi. V ljudi sta se zalezla strah in negotovost."

Prihajalo je do kratkega stika

Premier ugotavlja, da so ob požaru vladne službe v sodelovanju z lokalno skupnostjo "od prvega trenutka stopile v akcijo". "Veliko je bilo narejenega, pa vendar je očitno prišlo do slabega obveščanja ali kratkega stika," je dejal. Ljudje namreč niso dobili dovolj informacij, kar se v prihodnje ne sme več zgoditi, je še poudaril.

Preberite: Vrhničani: Zakaj ne dobimo informacij?

"Nedopustno je, da je do tega prišlo"

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vlada je danes obravnavala poročilo o izvedenih aktivnostih ter nadaljnjih ukrepih v zvezi s požarom v podjetju Kemis na Vrhniki, ki ga je pripravilo ministrstvo za okolje in prostor.

Cerar ocenjuje, da je požar na Vrhniki izjemno nevaren dogodek, pri katerem ne gre le za človeško, pač pa tudi gospodarsko. "Požar v Kemisu je dogodek, ki se ne sme ponoviti."

"To je povsem nedopustna praksa podjetja,"

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ljudje so prestrašeni in za škodo bo treba odgovarjati in jo sanirati," pravi Cerar, ki zagotavlja, da bodo krivci za požar in nastalo škodo odkriti.

"Kemis bo moral na ustrezen način nositi posledice," pravi Cerar, ki je od notranjega ministrstva zahteval, da pospeši ugotavljanje zakaj je do požara prišlo, zakaj podjetje ni posredovalo informacij kaj je skladiščilo in zakaj v podjetju ne morejo pojasniti, katere snovi so bile skladiščene. "To je povsem nedopustna praksa podjetja," je poudaril.

Cerar sicer zagotavlja, da bodo po danes obravnavanem poročilu pa bodo marsikatera vprašanja dobila odgovore. "Pomembno je, da imamo zdaj zanesljive podatke, da bomo lahko nadaljnje ukrepali. To je dogodek, ki se ne sme ponoviti," pravi Cerar.

 

Danes objavljeno vladno poročilo, ki povzema delne rezultate vzorčenja zemljin, navaja, da ministrstvo za okolje ugotavlja katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja velik okoljski problem za živa bitja. Onesnaženje je doseglo tudi Ljubljanico, kjer je maksimalno dovoljeno koncentracijo dosegla vsebnost pesticida atrazina.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 13:27 25.maj 2017.

    Cerar: Kemis bo moral odgovarjati, je naredil tako kot smo mu naročili.

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 12:24 25.maj 2017.

    Kemis: Cerar bo moral odgovarjati

  • Pepe007 11:07 25.maj 2017.

    Očitno so se v Kemisu učili pri najboljših ...Močan vpliv na okolje ima tudi žica ob meji. Vendar tam državljani nismo imeli nekih hudih informacij. Zvedeti nismo smeli niti, koliko je stvar stala, ker gre za državno skrivnost.