Slovenija
16 ogledov

Cerar: krize v stranki ni

Rezanje torte pri Miru Cerarju S. H. H.
41 članov mariborskega lokalnega odbora, med njimi tudi ustanovni člani SMC, podalo odstopno izjavo. Predsedstvo lokalnega odbora na listo postavilo družinske člane in prijatelje, očitajo nekdanji člani SMC. Cerar meni, da gre za običajno dogajanje znotraj mlade stranke.

 "Vedeti morate, da mnogi zdaj želijo biti v naši stranki in mnogi ne morejo kar takoj doseči tistih položajev ali ciljev, ki si jih morda predstavljajo, ker članov je preveč in tudi potem včasih pride do konkurence in napačnih predstav. Vsekakor pa mi na vseh ravneh zasledujemo enake vrednote in enak način politike," je izstop 41 mariborskih članov iz stranke SMC komentiral Miro Cerar.

Cerar zatrjuje, da krize v stranki ni. Izstope obžaluje, a vse skupaj jemlje kot normalen del procesa konsolidacije nove, mlade stranke, kot je njihova. Cerar zatrjuje, da v stranki ni struj, niti večjih nesoglasij tako na lokalni ravni, kot v samem centru.Analizo o tem, zakaj so posamezniki izstopili iz SMC, bodo delali po volitvah. 

Izstopili tri dni pred volitvami

Stranko SMC je tri dni pred volitvami zapustilo 41 članov mariborskega lokalnega odbora. Izstopne izjave so med drugimi podali tudi ustanovni člani SMC Matija Sprogar, Matevž Grajfoner, Robert Šitum. Za to so se odločilizaradi hujše kršitve pravilnika in statuta stranke v izvedbi volitev s strani lokalnega odbora SMC v Mariboru.

Zdaj že nekdanji člani stranke predsedstvu mestnega odbora, ki ga vodi Andrej Špenga, očitajo, da so si v nasprotju s statutom vzeli pravico za imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana, to pa, da so storili brez vednosti vseh članov stranke, ki so aktivni v lokalnem odboru.

"41 članov se je odločilo za nepreklicni odstop iz stranke SMC zaradi neupoštevanja podpore k izvolitvi posameznih pradlaganih članov. Njihovi glasovi pri voljenju in imenovanju članov, torej biti voljeni člani na temelju demokratičnosti,  niso bili upoštevani in niso imeli možnosti pri sooblikovanju politike stranke, saj o delu stranke sploh niso bili obveščeni," pravijo v sporočilu za javnost.

Predsedstvo jih ni vključilo v oblikovanje liste za lokalne volitve

V sporočilu nekdanji člani SMC poudarjajo,  da je bilo imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana v Maribor izključna pristojnost predsedstva lokalnega odbora, brez vednosti vseh članov SMC, ki so aktivni v lokalnem odboru. Člani, ki so izstopili, poudarjajo, da je bil s tem, ko jih predsedstvo lokalnega odbora, ni obvestilo in vključilo v soodločanje o kandidatni listi za lokalne volitve, kršen statu stranke SMC.

Bivši člani lokalnega odbora so zapisali še, da na tajno glasovanje za potrditev predlaganih list h kandidaturi za mestni svet niso bili vabljeni vsi člani stranke iz Maribora. "Pri tem poudarjamo, da obstaja dvom, da so bili rezultati tajnih volitev nekorektni, ker ni bila omogočena glasovna pravica vsem članom SMC v mestni občini Maribor," so zapisali.

Na listi prijatelji in družinski člani?

"Obstaja dvom, da je del poslancev DZ, predsedstvo in koordinator lokalnega odbora SMC Maribor imenoval listo kandidatov izključno zaradi lastnih interesov na osnovi svojih prijateljskih, družinskih in ostalih stanovnih razmerij," še poudarjajo (nekdanji) člani SMC. Dodali so, da so o kršitvah obvestili tudi predsedstvo in izvršni odbor SMC, a odgovora na nepravilnosti niso dobili.

Kranjc: nekateri hočejo razdreti delovanje stranke

Kandidat SMC za mariborskega župana je sicer Anton Kranjc, ki je tudi nosilec strankine liste kandidatov za mestni svet. Kot je danes povedal za STA, z izstopi ni bil seznanjen, gotovo pa to lahko po njegovem škodi tudi njegovi kandidaturi. Po njegovem gre za izrazito neprimeren čas. Meni, da je to nekdo naredil s premislekom, saj zakaj bi sicer to počel le dva dni pred volitvami.

"Zadnja dva tedna sploh nismo govorili o tem ali da bi kdorkoli omenil kakšen problem, saj smo bili vsi okupirani s predvolilno kampanjo. Tudi ko smo zaključevali listo kandidatov, posebnih protestov ni bilo, morda je bilo nekaj takih, ki so bili nezadovoljni, ker niso prišli na listo," je dejal Kranjc. Slednji še meni, da so imeli očitno v stranki nekaj ljudi, ki skušajo vnesti nemir in razdreti delovanje stranke.

"Očitno nismo bili vredni odgovora"

Robert Šitum je medtem glede pomislekov, da se je za potezo odločil odločili dva dni pred volitvami,  pojasnil, da so čakali na odgovore s strani vodstva stranke. "Očitno nismo bili vredni odgovora, zato smo se odločili tako." je še dodal Šitum, ki zavrača očitke, da gre za užaljenost, ker se niso znašli na listi kandidatov.

"Očitno želijo škoditi stranki"

Vodja mariborskega mestnega odbora stranke Andrej Špenga pa je povedal, da doslej niso prejeli niti ene odstopne izjave. Kot je dodal, gre pri tistih, ki so se domnevno odločili za izstop, očitno za ljudi, ki so se v stranko včlanili s povsem drugimi nameni.

"Stranka je imela na začetku odprta vrata za vse ljudi z dobrimi nameni. Očitno pa so prišli tudi ljudje, ki tik pred volitvami medije obveščajo o odstopih z namenom škodovati stranki, ki je pridobila zaupanje ljudi. Ta poteza prinaša sporočilo, da želijo le škodovati in ne iskreno pomagati ljudem. Očitno so spoznali, da pri nas za njih ni prostora in je začelo prihajati do samoočiščenja stranke," je dejal Špenga.

Ob tem je še ocenil, da so se nekateri v mestni svet želeli priti preko SMC, čeprav so se ves čas sestajali tudi s predstavniki drugih strank.

Komentarjev 13
  • NatPoSloLingoUKno 02:00 04.oktober 2014.

    39. STRANKA EM-CEE - your local DJ on the mike. Forget those inauthentic big city mixmasters and party Maribor City style. Disco splits for all occasions - Reasonable rates.ARCHIVEPrevious political parties 1-23...https://plus.google.com/112569714916753901063/posts/Xz6yDnd5tVAPrevious political ...prikaži več parties 24-27...https://plus.google.com/112569714916753901063/posts/2SpVvs2Pohy28. (this one, being formed, 123 days ago)...https://plus.google.com/112569714916753901063/posts/9Nv2mmaAygkMore recent parties 29-30...https://plus.google.com/112569714916753901063/posts/SLZpgVmqamC

  • NatPoSloLingoUKno 01:59 04.oktober 2014.

    Political groupings as at Monday 9 June 201431. FINALLY IT'S THE WE'LL DO ANYTHING TO STOP JANŠA III PARTY (KJBSNDBUJ3S)32. NO NO WE WILL BE THE ONES WHO WILL DO ANYTHING TO STOP JANŠA III PARTY ...prikaži več (NNBTKBSNDBUJ3S)33. HEY NO WE THOUGHT OF DOING ANYTHING TO STOP JANŠA III FIRST PARTY (HNSMDSNUJ3PS)34. HEY EITHER YOU GANG UP WITH US TO STOP JANŠA III OR WE WILL GANG UP WITH THEM TO STOP JANŠA III PARTY (HASSZPNSNDUJ3ABZZNSNDUJ3S)35. HEY DON'T TELL US WITH WHOM TO DO ANYTHING TO STOP JANŠA III OR WE WON'T DO ANYTHING PARTY (HDNSKNPSNDUJ3APNBSNP)36. LET'S SORT OF PRETEND TO GANG UP TO STOP JANŠA III AND SEE HOW IT GOES THEN MAYBE GANG UP WITH JANŠA III PARTY (NNPDZUJ3IVKTGINMZZJ3S)

  • NatPoSloLingoUKno 01:55 04.oktober 2014.

    and on...More recent parties:37. THE EVERYBODY'S GANGING UP ON ME LIST OF SAMO KODELA (VSNMLSK)38. LET'S HVAR BEACH PARTY (PHPS)The National Poet Of Slovenia In A Language People Understand interprets important Slovenian ...prikaži več affairs for the non-Slovene speaking world. www.241.si