Slovenija
17 ogledov

Cerar lahko računa podporo Nemčije

Miro Cerar Angela Merkel
1/3
EPA
Predsednik vlade Miro Cerar se mudi na obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel. Slednja je dejala, da Slovenija lahko računa na podporo nemške vlade.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da je slovenska vlada pred ambicioznim projektom konsolidacije gospodarstva in pred ambiciozno privatizacijsko agendo, kjer imajo svoje interese tudi nemška podjetja. Sodeč po današnjem pogovoru s premierjem Mirom Cerarjem se bo problemov lotila na vključujoč način v dialogu s sindikati, investitorji in delodajalci ter obenem razvijala kulturo skupne odgovornosti, kar v Berlinu pozdravljajo.

Po njeni oceni si s Cerarjem delita prepričanje, da so solidni proračuni pomembni, da pa si je treba hkrati prizadevati za ustvarjanje rasti, pri čemer so ključni prave investicije, zmanjšanje birokracije in dobri projekti, ki zagotavljajo prihodnost Evrope.

Cerar vesel podpore Nemčije

Cerar je izpostavil zadovoljstvo ob odličnem sodelovanju z Nemčijo in dodal, da je današnji pogovor potrdil, da se lahko to gospodarstvo še okrepi. Nova vlada želi Slovenijo še bolj odpreti tujim investitorjem, odpraviti administrativne ovire in tudi v sodelovanju z Nemčijo in drugimi evropskimi državami spodbujati infrastrukturne in druge projekte, je nadaljeval.

Kot glavno nalogo svoje vlade je izpostavil zagotavljanje politične stabilnosti v Sloveniji in hkrati s tem predvidljivega in stabilnega ekonomskega prostora. Ključna izziva vlade pa sta pospeševanje gospodarske rasti, kjer že imamo ugodne kazalce, ter hkrati finančna konsolidacija, tako da bo v letu 2015 primanjkljaj pod tremi odstotki BDP.

Cerar je dejal, da bo Slovenija vesela podpore Nemčije pri investicijah na različnih področjih, na primer v izgradnjo drugega železniškega tira od Luke Koper proti srednji Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.