Slovenija
24 ogledov

Cerar morda že jutri z Junckerjem

Janez Potočnik EPA
Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je pripravljen resno premisliti o kandidaturi za evropskega komisarja, če bi ga mandatar Miro Cerar znova predlagal.

"Kot veste, me je stranka Mira Cerarja podprla kot kandidata za komisarja v naslednjem mandatu. Iz tega logično sledi, da se o kakršnih koli drugih funkcijah nismo pogovarjali," Janez Potočnik odgovarja na vprašanja, ali sta se s Cerarjem pogovarjala o ministrskih položajih, ali je dobil kakšno ponudbo in ali bi bil pripravljen prevzeti ministrsko funkcijo.

V odgovoru na vprašanje, ali bi bil pripravljen sprejeti ponudbo, če bi ga Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata, pa je pojasnil: "Moje stališče do morebitne možnosti nastopa naslednjega mandata je znano že več mesecev in se ni spremenilo. V kolikor bi me mandatar Miro Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata, bi bil pripravljen o tem resno razmisliti."

Cerar se svojemu kandidatu še ni odpovedal

Cerar je v sredo povedal, da bo v primeru izvolitve za mandatarja za sestavo nove vlade najprej naslovil pismo na Junckerja oziroma njegov kabinet in vprašal, kako vidijo postopek izbire slovenskih kandidatov. Na podlagi odgovorov bodo v SMC ocenili, ali je bilo pri tem karkoli sporno, ter se ustrezno odzvali.

Ob tem je Cerar spomnil, da so v SMC za kandidata predlagali Potočnika, česar sedanja vlada ni upoštevala. Potočnik pa je od kandidature odstopil, potem ko se je vlada odločila, da v Bruselj pošlje seznam več kandidatov. Če bo nova vlada lahko ponovila postopek, bo treba začeti znova, a obstaja možnost, da bi znova predlagali Potočnika, je v sredo še dejal Cerar.

Upa, da bo Juncker prisluhnil

Na današnji krajši novinarski konferenci takoj po izvolitvi za mandatarja pa je Cerar povedal, da bo morda že jutri vzpostavil prvi stik z Junckerjem. Ob tem je poudaril, da je sedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek še vedno na funkciji, zato on do oblikovanja nove vlade nima formalnih kompetenc, da bi odločal o kandidatu za evropskega komisarja.

V Bruslju sicer že imajo seznam s tremi imeni (poleg Bratuškove sta med njimi še predsednik DeSUS Karl Erjavec in podpredsednica SD Tanja Fajon), ki jih je vlada v odhodu posredovala v Bruselj. A Cerar vendarle upa, da bo Juncker prisluhnil tudi njegovemu mnenju in da bo v prihodnjih dneh na proces imenovanja komisarskih kandidatov iz Slovenije tudi sam imel ustrezen vpliv.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:50 26.avgust 2014.

    On se je glede plinskega terminala lagal. Njega Slovenija res ne rab. Kdorkol drug bo boljši k on. On je nasedu tajkunom.

  • Johan Spohan 14:57 26.avgust 2014.

    Milanček majhen si, a ne po postavi. Majcen si po intelektu.

  • odisej11 09:42 26.avgust 2014.

    NIČ!!!